69 anledningar till att gå med i SH

OBS! Den här texten postades ursprungligen i augusti 2010 och reflekterar SH så som det var då.

1. Vi har funnits i över sex år. SH är med andra ord inte bara en modenyck.

2. SH drivs helt utan vinstsyfte. SH är helt gratis att bli medlem i. Har alltid varit, kommer alltid att vara.

3. Vi har aldrig begärt att medlemmarna ska bekosta driftskostnaderna. SH finansieras av en intresseförening för seriöst, svenskt HP-rollspelande, och innan dess av spelets grundare ur egen ficka.

4. Vi vet vad vi håller på med. Rollspelet startades av personer med flera års erfarenhet av seriöst rollspelande på Internet.

5. SH är öppet. Du behöver inte vara inloggad för att se vilka karaktärer som finns, vilka lektionerna är, läsa bakgrunder, o.s.v.

6. Vi ställer krav på våra spelare. För allas skull. Det är mycket roligare att spela mot någon som skriver ett minimum av fem meningar än en som skriver en mening.

7. Vi har en bra gemenskap. Alla kanske inte är bästa kompisar med alla, men alla är hjälpsamma och trevliga och många har blivit kompisar även utanför SH.

8. Ett användarnamn, flera karaktärer. Du behöver aldrig undra vem som döljer sig bakom olika karaktärer, eftersom alla kan se ditt användarnamn. På så sätt lär man känna dig och dina karaktärer samtidigt.

9. Spelet utspelar sig på Hogwarts. Magiskolan vi alla läst om och som vi alla älskar, med elevhemmen alla känner igen!

10. Dina karaktärer kan endast få poäng ON. Det är ju karaktärerna som får poängen, inte du som spelar.

11. Du kan spela på hela Hogwartsslottet och dess omgivningar. Det spelar ingen roll om du sitter i en städskrubb, i Stora Salen, i ditt elevhems sällskapsrum, i biblioteket, sjukhusflygeln, vid stora sjön eller på quidditchplanen – de enda platserna du inte har automatisk tillgång till är t.ex. lärarrummet, rektorns kontor, vid-behov-rummet, prefekternas badrum och liknande. Du kan till och med försöka dig på en utflykt till Förbjudna skogen, men du lär få strafftjänst om en vuxen karaktär kommer på dig!

12. Inte bara Hogwarts! Du kan spela på Beauxbatons och Durmstrang också, så länge du har spelat upp din första elevkaraktär till tvåan på Hogwarts (Durmstrang har 15-årsgräns också).

13. Alla kan bli lärare, när som helst. Du behöver inte vänta på att din karaktär slutat sjuan – så länge du har spelat elev i minst en månad och det finns en ledig plats så är det fritt fram att söka och du får hitta på en helt ny vuxenkaraktär.

14. Du kan spela mer än bara elever. Du kan bli lärare också, eller varför inte spöke? Bibliotekarie? Auror? Botare?

15. SH är öppet dygnet runt, året runt. Vi har förståelse för att folk bor i olika tidszoner, har olika dygnsrytmer, eller helt enkelt har tid att spela på olika tider på dygnet. Hos oss är du välkommen att spela när du själv har tid, oavsett vad klockan är.

16. SH ligger på en förhållandevis stabil server. Under år 2009 har SH varit fullt funktionellt 99,95% av tiden. I augusti 2008 fick vi uppgradera vårt webhotellskonto för att klara av den ökade trafiken.

17. SH är internationellt. Vi har inte bara medlemmar i Sverige, utan även i USA, Storbritannien, Australien och Finland!

18. SH är karaktärsdanande. Vi har inte så bråttom jämt, så du lär dig tålamod, lär dig att be om lov och att respektera andra personer.

19. Din karaktär går upp i årskurserna genom att gå på lektioner. Precis som på riktigt. Det spelar ingen roll hur många inlägg du postar, för det enda som räknas för att karaktären ska kunna flyttas upp i årskurserna är att du tar lektioner i alla ämnen.

20. SH är lärorikt. Många av lektionerna är verklighetsbaserade och skrivna av folk som om de inte brinner för ämnet privat så åtminstone är bra på att göra research. Vi har haft medlemmar som klarat svåra frågor på NO-prov bara för att deras karaktärer har tagit lektioner i SH.

21. Du blir bättre på att skriva. Det första författare brukar ge som råd till aspirerande författare är ”Skriv!” och det är precis det man gör i SH. Massor.

22. Vi göder inte troll. De kommer oftast aldrig förbi Sorteringshattarna. Dessutom tar vi bort alla dublettkonton som upptäcks.

23. Mary-Sue och Marty-Stu bor inte här. Vi tycker om karaktärer som är trovärdiga, inte som är animagusar innan de börjar ettan och har en tam enhörning hemma i trädgården.

24. Vi har spelledare. Spelledare är dem som bestämmer både ON och OFF och ser till att allting flyter på som det ska. Våra spelledare deltar dessutom aktivt i rollspelet på med karaktärer på en mängd olika nivåer och har därför insyn i alla aspekter av rollspelet både ON och OFF.

25. Alla karaktärsnamn som anmäls kräver godkännande. Vi tycker nämligen att det är trist att ha femtielva karaktärer med samma namn, som är namn på kändisar eller andra påhittade karaktärer eller som har namn som inte passar in på en brittisk internatskola.

26. Alla bakgrunder läses igenom och kräver godkännande innan en karaktär kan börja spelas. Vi tycker att det är viktigt att du känner din karaktär innan du kan börja spela, och att din karaktär är trovärdig och har levt ett trovärdigt liv.

27. Vi sorterar men det är du bestämmer vilket elevhem din karaktär ska gå i. Det beror helt på hur du beskriver karaktärens personlighet i bakgrunden vilket elevhem Sorteringshatten sorterar in din karaktär i. Ju tydligare du är, desto lättare är det för våra hattar att göra sitt jobb.

28. Du kan spela quidditch. Du kan till och med titta på quidditchresultat i ligamatcher!

29. Vi försöker följa böckerna så långt det går. Om det funkar i Rowlings värld, funkar det i vår.

30. Vi hedrar våra föregångare. Tärningar är användbara när man rollspelar!

31. Vi har tydliga regler. Som tur är har de flesta bara att göra med hur man sköter olika OFF-poster och andra praktiska OFF-saker. ON handlar mer om saker som säger sig självt på en skola, som att man inte får röka på skolgården och liknande.

32. Vi tror på frihet under ansvar. Spelledarna lägger sig ganska sällan i det som händer i spel och rycker bara in om det behövs, om det är något som är alldeles uppåt väggarna. I övrigt kan man hitta på saker ganska fritt.

33. Vi har inte bråttom. Du behöver inte hoppa av en tråd för att du ska gå och lägga dig, för ingen förväntar sig att få svar på saker direkt.

34. Vi följer lektionssystemet från böckerna. Kvastflygning endast i ettan, tillvalsämnen i trean till femman, ”fria” val i sexan, slutprov, GET- och FUTT-prov...

35. Vi har en samling egna tillvalsämnen och specialämnen. Inte bara Forntida Runor och Spådomskonst, utan på SH kan man även läsa saker som Maskeringsmagi, Alkemi, Mytologi, Drakologi och Spiritism. Sexorna läser dessutom en kurs i Sex och Samlevnad och när karaktären har fyllt sjutton kan de avlägga prov i Spöktransferens!

36. Vi har betyg i alla ämnen. För att få betyg och därmed avsluta kursen för den årskursen måste karaktären ha gått minst en lektion och sedan gjort ett ”slutprov”. För att kunna gå upp en årskurs måste man ha fått betyg i alla ämnen som karaktären läser.

37. Vi har GET/FUTT-prov! När karaktärerna går i femman (GET) och sjuan (FUTT) så har man särskilda uppgifter att göra, som utgör halva betyget i ämnet för det året.

38. Din karaktär kan bli animagus. Precis som i böckerna är det en lång och krävande process, men vi har ett utarbetat system för hur detta går till.

39. Man lär sig snabbt hur saker funkar. I princip alla som varit med på sidan över en månad kan tillräckligt för att hjälpa nykomlingar tillrätta, eller vet de vad/vem de ska hänvisa till.

40. Godmodding är förbjudet. Ingen karaktär kan någonsin vara allvetande, för ingen människa kan veta precis allt som försiggår överallt. Våra karaktärer är inte tankeläsare eller profeter - nå, inte utan tillstånd från spelledarna i alla fall!

41. Det är skillnad på ON och OFF. Vi förstår den skillnaden och respekterar den.

42. Ingen är ofelbar. Därför kan du redigera eller till och med ta bort inlägg du postat i forumet, även om det påverkar andra karaktärer i spelet. Har du stavat fel kan du gå in och ändra, vill du utöka ditt inlägg är du välkommen att göra så, och ibland kan du bli tillsagd att ändra något som är konstigt, eller så kanske du kommer på att du läst fel. Det är okej!

43. Powerplay (ledande spel) är förbjudet. Du skriver bara vad din egen karaktär tänker, säger, tycker eller gör – dina motspelares karaktärer låter du bli, eftersom det är upp till deras spelare att spela dem och låta dem reagera. Om du frågar och de tycker att det är okej att du skriver något om hur en annan spelares karaktär reagerar så är det lugnt – du har frågat.

44. Vi har nolltolerans mot mobbning. Du åker ut med huvudet före och vi bryr oss inte om att öppna dörren först!

45. Du kan bli prefekt. Om du har tur så kan din karaktär utses till prefekt i sitt elevhem när den går i femman!

46. SH:s värld är befolkad av våra egna karaktärer. Den enda som skulle kunna få spela karaktärer direkt ifrån böckerna är JK Rowling själv, för vi tycker att eftersom det är hennes karaktärer så är det hon som borde få spela dem. Inte vi. Därför har det sedan starten aldrig förekommit några HP-karaktärer i spelet, och kommer inte att göra heller.

47. Normal betyder inte tråkig. Många vill ha en specialkaraktär (en karaktär som står ut på ett eller annat sätt, t.ex. har de en sjukdom, konstigt utseende, någon särskild förmåga eller liknande) för att de tror att det är tråkigt att spela en karaktär som är helt ”vanlig”. Tvärtom, säger vi! Vi har fullt normala karaktärer som inte kräver spelledartillstånd för att behöva vara speciella och utmärka sig ON, om det så handlar om att se zombiekaniner eller rädda igelkottar från onda djurförsökslektioner...

48. Att ha ett Tragiskt Förflutet är okej – om det tjänar ett syfte. Att låta sin karaktär ha förlorat halva sin familj för ett år sedan, men att de ”kommit över det nu” tycker vi är överdrivet. Ska man ha ett tragiskt och/eller traumatiskt förflutet så ska det vara för att det påverkar karaktärens personlighet på ett eller annat sätt – inte för att det verkar häftigt.

49. Vi tycker att man ska spela sina karaktärer. Därför har vi ett system med regelbundna aktivitetskollar. De karaktärer som är inaktiva rensas ut, så att vi alltid vet hur många karaktärer som faktiskt spelas och som man kan förvänta sig att få svar ifrån i olika spel.

50. Vi prioriterar kvalitet före kvantitet. Därför inaktiverar vi forumkonton som inte används, tar bort hemsidekonton som inte har någon karaktär används och liknande. Detta har vi gjort ända sedan starten, så därför har vi inget exakt totalt medlemsantal sedan starten. Två stora forumkrascher (2004 och 2008) har också hjälpt till med detta.

51. SH är Sveriges största Internetbaserade rollspel i Harry Potters värld. Det gamla forumet hade 1781 medlemmar när det kraschade i början av februari 2008. Det största av de nya har över 1300. Sedan nya hemsidan invigdes i början av september 2007 har över 2700 personer registrerat sig. Varje månad har vi runt 1300 unika besökare. Totalt sett har vi över 1000 karaktärer i databasen, varav åtminstone hälften av dessa fortfarande är aktivt spelade.

52. Vi har en stor FAQ-avdelning när man behöver hjälp. Har du en fråga finns svaret ganska säkert att finna här.

53. Det är (relativt :P) lätt att hitta. Hemsidans navigationsstruktur är uppbyggd för att vara hyfsat intuitiv och forumen har beskrivningar så att man inte ska ha några problem med att se vad som bör postas var.

54. Allt har inte med karaktärerna att göra. Ibland vill man ha roligt utanför spelet också – därför har vi en samling olika forum där man kan fördriva tiden OFF om man vill.

55. Vi fokuserar på skolgången, inte på examen. Skolgången är rolig att spela, därför fokuserar vi mer på den än på att man snabbast möjligt ska gå upp i årskurserna. När skolan är slut för en karaktär kan man välja att sluta spela dem, eller så kan de påbörja sitt vuxenliv i magivärlden istället.

56. Hogsmeadeutflykter! Alla elever från och med trean som fått målsmans tillstånd kan besöka Hogsmeade under ordnade utflykter. (Fritt fram att spela närhelst man vill.)

57. Alla kan bidra med något. Alla kan skriva lektioner, lägga fram förslag till spel, händelser och liknande. Man gör så mycket man vill, kan och orkar!

58. Studievägledningssamtal för femmorna. Precis som i böckerna så har femteårseleverna ett snack med sina elevhemsföreståndare för att diskutera vad de vill bli när de slutat skolan.

59. Vissa saker kräver spelledartillstånd. För det vore ju onekligen lite trist om alla sprang runt och var tvillingar och ormviskande metamorfmagusar och hittade Hemligheternas Kammare...

60. Det är ingen tävling... utom när vi har tävlingar på gång! För det har vi ibland – fototävlingar, julgranstävlingar, novelltävlingar och liknande.

61. Lektioner öppnas när de behövs. Behöver man en lektion säger man till i det anvisade forumet för detta, så öppnar en lärare en lektion. Så länge det finns lektioner skrivna i ett ämne så finns det lektioner som kan öppnas.

62.

Ingen får en post i SH beroende på hur populära de är som personer. Vi har inget system för nomineringar eller liknande. Man får anmäla intresse och helt enkelt bevisa att man har det intresse och engagemang som krävs för att ha posten i fråga och den person som väljs är den person som anses bäst kvalificerad för jobbet.

63. Poster väljs på tillsvidarebasis. Du sitter så länge du vill och kan. Det är med andra ord inte så att du har planer som du börjar bygga på och så blir du utbytt några månader senare – du får utveckla dina saker utan att behöva oroa dig för att bli utbytt.

64. Vi har en viss boomerang-effekt. Gamla medlemmar som slutat brukar dyka upp igen tids nog...

65. Vi finns även på IRC. Hoppa in och prata med oss där också, om du vill! Vi finns i kanalen #hogwarts-off på Wotnet (se http://www.wotnet.com för mer info om nätverket).

66. Våra karaktärer är släktingar. En SH-relaterad hobby flera av våra medlemmar har är att göra släktträd till sina karaktärer, och att gifta in dessa släkter i varandra, så att karaktärer blir släkt med varandra, även om det är på mycket avlägset håll.

67. Vi har avatarer! När man får sin karaktär godkänd får man en avatar för det elevhemmet man hamnat i. Har man en ON-post, t.ex. lärare, så kan man välja att ha en alldeles egen, personlig avatar.

68. Världen är inte alltid barntillåten, och det är inte rollspelande heller. Vi har ett avdelning i forumet där man kan läsa, spela och/eller posta barnförbjudna spel om man vill, för vi tycker att saker som t.ex. sex är ganska naturliga för lite äldre karaktärer att stöta på i sitt liv. Eftersom vi inte vill att man ska behöva träffa på sådana spel om man inte absolut vill så måste man ansöka om medlemskap i en användargrupp i forumet för att kunna läsa den avdelningen, och för att få gå med i den gruppen måste man vara minst 15 år gammal.

69. Din fantasi får massor av motion. Rowlings värld är full av skojiga egensinnigheter som gör hennes böcker oemotståndligt charmiga och hennes värld oemotståndligt rolig att rollspela i. Vad händer om man förhäxar någons snorkråkor så att de börjar flyga omkring och kittlas det i näsan?