Allt om bakgrunder A-Ö

Under uppbyggnad!

Den här sidan är som ett uppslagsverk med saker du kan träffa på medan du skriver bakgrund. Du kan t.ex. få lite kort information om geografi och kultur, hur saker funkar på SH, se om något behöver spelledartillstånd, o.s.v.

A

Adoptivbarn

Om du vill ha en karaktär som ska vara ett adoptivbarn så behöver du söka spelledartillstånd.

AM/PM (tid)

Britter brukar föredra att använda 12-timmarsklocka istället för 24 timmar som i Sverige. Istället för att skriva 01:37 eller 13:37 skriver de alltså 1:37 och lägger till AM/PM för att visa tid på dygnet. AM (Ante Meridiem) är förmiddag, från midnatt (00:00-11:59) till tolv på dagen. PM (Post Meridiem) är eftermiddag, från tolv på dagen till midnatt (12:00-23:59). Skrivs även a.m./p.m. eller am/pm.

Animagus

Att en elvaåring skulle vara animagus är inte godkänt. Att förvandla sig till en animagus är något som är jättesvårt att lära sig hur man gör, och det kräver att man kan utföra magi. Innan man har börjat på Hogwarts har man bara utfört okontrollerad magi, och när man väl börjar på skolan får man absolut inte utföra magi utanför skolan eftersom det är olagligt innan man blivit myndig och genomgått sin utbildning. Om du vill att din karaktär ska utbilda sig till animagus när hen är lite äldre är det något du måste ansöka om till Spelledarrådet.

Ansöka om att gå på Hogwarts

Alla elever som kan gå på Hogwarts blir inskrivna vid skolan vid födseln. Man kan alltså inte ansöka till skolan.

Antagningsbesked

Barn med mugglarföräldrar får sitt brev från Hogwarts när en utsänd från Ministeriet kommer och hälsar på. Det kommer alltså inte med posten eller med en uggla. Barn med en eller två magikerföräldrar i hemmet får brevet med uggla. Brevet från Hogwarts skickas ut sista veckan i juli, så man kan tidigast få det ca 25:e juli.

Om du vill citera utdrag från antagningsbeskedet i bakgrunden, ta bara öppningsfrasen, d.v.s. "Kära Miss X/Käre Mr X, vi har nöjet att meddela er att ni har tilldelats en plats vid Hogwarts Skola för Häxkonster och Trolldom". Alla - i synnerhet sorteringshattarna - vet vad som står i brevet, så det finns ingen mening med att upprepa hela alltet. Det kommer ändå inte att räknas in till det antalet ord som bakgrunden ska bestå av för att bli godkänd.

B

Back(g)rund

Ett ord som inte existerar, men som ofta används felaktigt istället för Bakgrund (se nedan).

Bakgrund

En bakgrund är en berättelse om vem eleven är, hur de ser ut, var de kommer ifrån och liknande. Om Traxy skulle skriva om sig själv så skulle hon kanske börja med "Traxy föddes en varm torsdag i juli när åskan hängde i luften. Hennes mamma säger att det var nog enda gången hon någonsin har haft bråttom, för hon drog sitt första andetag inom en timme ifrån det att föräldrarna kommit fram till sjukhuset." Sedan skulle hon gå över till att skriva om hur hon ser ut (fast i tredje person, d.v.s. "hon har" istället för "jag har"), vad hon har för intressen och vad hon har som personlighet, t.ex. att "hon älskar att lära sig nya saker och kan aldrig få nog av böcker" o.s.v. Så kan man göra om man vill skapa sig själv som en karaktär på Hogwarts i alla fall. :) Ett bra sätt att hämta inspiration och få lite kläm på hur man kan göra för att skriva bakgrunder är att läsa bakgrunder som redan blivit godkända.

Det är värt att tänka på att bakgrunden är en grund till hur en karaktär är - det skiljer sig oftast något från hur de är när de väl spelas. Det är saker som man inte tänker på när man skriver bakgrunden eller som helt enkelt inte visar sig förrän man börjat spela karaktären. Då går de från ganska välartade barn till att utveckla sin personlighet mer och några år senare ON har man plötsligt en militant vegan på halsen. Grejen är att ha en viss grund att stå på så att man vet vem karaktären är, men att man sedan låter honom/henne visa en resten allt eftersom man spelar dem.

Bakrund

Ytterligare en vanlig felstavning av ordet Bakgrund (se ovan). Låter som att det är någon med stor rumpa. :)

Barnhem

Om du vill ha en karaktär som ska ha vuxit upp på ett barnhem så behöver du söka spelledartillstånd.

Beauxbatons

Beauxbatonsakademin är den fransktalande magiskolan i Europa. Du kan skaffa en karaktär där om du vill.

Brev

Ugglor kommer och knackar på fönstret när de ska lämna av posten. Se även "Brevlåda" och "Antagningsbesked".

Brevlåda

Britter har i regel inte brevlådor ute vid gatan utan har istället brevinkast i ytterdörren, även om de bor i radhus, villa och liknande. Bor de däremot i ett hyreshus lär det istället finnas postfack i entrén dit man får gå om man vill hämta sin post. Brevlådor man använder för att posta brev är röda, runda och gjorda av metall.

Britter

Samlingsnamn för invånarna i Storbritannien, d.v.s. engelsmän, nordirländare, skottar och walesare.

C

Cymru

Landet Wales på walesiska.

D

De/dem/dom

Se hjälpartikeln Skrivtips.

Dialog

Varje person som säger något bör göra så på en ny rad. Detta är för att göra det tydligare för läsaren vem det är som pratar, och göra texten lite luftigare och mer lättläst. Slå upp vilken skönlitterär bok som helst för att se exempel!

På SH använder vi oss av citattecken för att markera att någon säger något, eftersom det är lättare att se skillnad på vad som sägs av karaktärerna och vad de gör. Det går naturligtvis bra att använda talstreck också, men vi rekommenderar citattecken. Se hjälpartikeln Skrivtips för mer information.

Durmstrang

Durmstranginstitutet, den ryskktalande magiskolan i Östeuropa, kan du ansöka till om du är minst femton år gammal.

Död i familjen

Din karaktär får ha en död nära släkting, d.v.s. en förälder eller syskon, så länge det är viktigt för vem karaktären är. Det får godkännas upp till fem sådana karaktärer per år, och om kvoten redan är uppfylld kommer dödsfallet inte att godkännas. Du får i så fall vänta med att skicka in bakgrunden till nästa år eller skriva om den så att familjemedlemmen inte dör.

Att förlora ett barn är jättejobbigt för föräldrarna, så familjen kommer aldrig att bli "som förr" om ett syskon har dött. Att ens partner dör är också jättesvårt, för plötsligt är man lämnad ensam utan sin livskamrat och med ett eller flera barn. Familjen kommer aldrig att bli sig lik efteråt här heller. Oavsett vem det är som dött och hur de har dött så kommer det att påverka karaktären. Om din karaktär inte är påverkad av att en av deras familjemedlemmar dött så kan du lika gärna låta bli.

E

Elektronik

Mugglarelektronik fungerar inte ihop med magi. Bor man i ett magikerhem har man alltså inte TV, dator eller MP3-spelare eftersom de inte fungerar. Tar en mugglarfödd elev med sig en mobiltelefon till Hogwarts kommer den alltså inte att fungera.

England

England är en del av Storbritannien. Huvudstaden är London. Skottar och irländare blir i regel förolämpade om man kallar dem engelsmän. Engelsmän är kända för att hälla i sig kopiösa mängder svart te med mjölk i, äta fish & chips och gå klädda i tweedkostymer.

F

Filmjölk

Används bara av skandinaver och östeuropéer. Skriv yoghurt istället.

Fish & chips

Se "Mat, brittisk".

Fosterbarn

Om du vill ha en karaktär som ska vara ett fosterbarn så behöver du söka spelledartillstånd.

Föräldralös

Om du vill ha en karaktär som ska vara föräldralös så behöver du söka spelledartillstånd.

G

Gaeliska

Ett gammalt språk som man fortfarande pratar på sina ställen i Irland, Skottland och på Isle of Man. Det är egentligen samma språk, fast olika dialekter. Det är ganska vanligt att orden stavas helt olikt från hur de uttalas, åtminstone i iriskan (irländsk gaeliska). Ett exempel är Bhaile Átha Cliath (Dublin), som uttalas "Ball-ah-klé".

Gaeliska namn

Se "Keltiska namn".

Grevskap

I Storbritannien och Irland har man inte landskap, utan man har grevskap istället. Det är ganska vanligt att grevskapsnamn slutar på "-shire".

Gryffindor

Se guiden Gryffindor.

Guernsey

Se "Kanalöarna".

H

Hemskolning

I Storbritannien kan man istället för att gå i kommunalskola eller privatskola bli hemskolad. Oftast blir man det av en släkting, t.ex. mamma eller pappa. Det finns många skäl till detta, t.ex. att det inte finns bra skolor i närheten, men även religiösa och ideologiska skäl.

Hen / h*n

Används oftast på SH som kortform av uttrycket "han/hon". Nuförtiden föredrar vi "hen" men "h*n" kan förekomma på sidor som inte uppdaterats på länge.

Hjärta av guld

På vilket sätt har karaktären ett hjärta av guld? Det känns konstigt att säga att man har ett hjärta av guld utan att ge exempel på HUR man har ett hjärta av guld. Hjälper man yngre elever med läxorna, passar sina småsyskon, ger sina fickpengar till välgörenhet eller på vilket sätt har man ett hjärta av guld?

Hufflepuff

Se guiden Hufflepuff.

Hus

Hus i Storbritannien är små och dyra (i jämförelse med svenska) och är byggda av tegel eller sten, inte trä. De kan vara vitkalkade och inte sällan har de korsvirkesdetaljer också. En del hus har traditionella vasstak. Andra hus kan ha skifferplattor som tak. Teglet i byggnader brukar vara olika nyanser av rött, brunt och gult, men vitt finns också, även om det inte är lika vanligt. De flesta äger sina hus, men det är vanligt att man hyr antingen hela hus eller att man som t.ex. student hyr ett rum i ett hus. Det är det vanligaste sättet att bo på.

Husalfer

Det är bara magiska familjer som har husalfer, och då bara om de är mycket rika och förnäma, och då har man i regel ändå bara en per hus. Familjen Malfoy har t.ex. bara en husalf. Är man så pass rik och förnäm att man har en husalf så är det bara att nämna det i sin bakgrund om man vill.

Husdjur

Elever på Hogwarts får ha med sig ett husdjur. Läs mer om vad som gäller för husdjur här!

I

Intagningsområde

Hogwarts tar in elever ifrån Storbritannien (England, Skottland, Wales, Nordirland, Isle of Man, Kanalöarna) och Irland.

Internatskola

En internatskola är en skola som man bor på istället för att man går hem till sig när skoldagen är slut. Hogwarts är en internatskola. Det brukade nästan vara en tradition förr i tiden i Storbritannien att man skickade iväg barnen till internatskolor istället för att ha dem hemma, även om barnen var yngre än elva år. Sådana skolor var (och är) ofta mycket strikta och det var inte ovanligt att man längtade hem till mamma och pappa.

Iriska

Se "Gaeliska".

Irland

Irländska Republiken. Ön till vänster om Storbritannien på kartan. Var ockuperat av Storbritannien i ca 700 år innan de slutligen fick självständighet efter Andra Världskriget.

Isle of Man

En ö mitt emellan Irland och Storbritannien.

J

Jersey

Se "Kanalöarna".

Jobb

Se "Yrken".

K

Kanalöarna

Kanalöarna är en ögrupp i Engelska kanalen utanför Frankrikes kust, som lyder under den brittiska kronan. Består av de större öarna Jersey, Guernsey, Alderney, Sark och Herm samt flera mindre öar, av vilka Jethou, Brecqhou och Lihou är permanent bebodda.

Kaviar

Inget britter har på frukostmackan. Se "Mat, svensk".

Keltiska namn

Eftersom SH inkluderar gaelisk-talande områden (Irland, Skottland, Isle of Man) så kan man anmäla keltiska namn. Keltiska namn (särskilt irländska) brukar ha en anglifierad form, d.v.s. det stavas på ett sätt på gaeliska och ett annat på engelska, men uttalas ofta på ett liknande sätt. Se guiden Gaeliska namn för mer information och hur man använder namnen.

Kentaurer

Se "Varelser".

Korvkiosker

Korvkiosker är ganska svenska saker. Det är vanligare att man ser vagnar som säljer hamburgare eller bakpotatis eller liknande.

Kvastar

Förstaårselever får inte ha egna kvastkäppar med sig till skolan. Även om man flugit innan man kommer till skolan så finns det elever som innan de fick antagningsbeskedet trodde att kvastar bara kunde användas till att sopa, och det är orättvist mot dem. Det viktigaste är att kvastar kan vara farliga, särskilt om man inte vet hur man ska handskas med dem. Även om man flugit förr så är det inte säkert att man gör det på rätt sätt - även Draco Malfoy fick veta att han höll kvasten fel ...

Köttbullar

Förekommer, men oftast serverade på italienskt vis, d.v.s. i någon sorts tomatsås tillsammans med pasta. Köttbullar med brunsås och potatis hittar man i princip bara på IKEA - där de serveras med potatismos eller pommes frites, inte kokt potatis - eller hemma hos utlandssvenskar.

L

London

London är huvudstad i England och Storbritannien och den stad som är allra mest känd utomlands. Därför är det vanligt att många vill att deras karaktärer kommer därifrån, men saken är den att London är oerhört stort. Att säga att man bor i London är ungefär lika specifikt som att säga att man bor i Norrland.

Lägenhet

I Sverige är det vanligt att man hyr lägenheter. I Storbritannien är det vanligare att man antingen har köpt ett eget hus eller att man hyr ett. Lägenheter är mer till för vuxna som antingen bor själva eller delar lägenhet med en partner eller med en eller flera andra personer som delar på hyran och då brukar man bo inne i stan. Det brukar oftast vara antingen exklusiva lyxlägenheter det handlar om ELLER fattiga områden med hög kriminalitet och många som lever på socialbidrag. Medelsvenssonhöghus finns liksom inte på samma sätt.

Längd

Barn har en tendens att växa ganska bra. Det är också svårt ibland att veta exakt hur långt som är vanligast att vara för elvaåringar, och det är lite överdrivet med elvaåringar som är två meter långa. Skriv därför bara om din karaktärs längd som att han eller hon är kort, av medellängd eller lång. Över eller under medellängd funkar också, men ta inte med längd i meter eller centimeter om du inte vill få bakgrunden underkänd och tillsagd att ändra. Ville du veta mer om längden på bakgrunden? Se "Ord"!

M

Fråga?

Svar

Fråga?

Svar

Fråga?

Svar

N

Nordirland

Ett land i nordöstra hörnet av Irland som tillhör Storbritannien. Huvudstaden heter Belfast. Nordirland består av sex av de nio grevskap som utgör den irländska regionen Ulster och har funnits sedan uppdelningen av landet 1921, då britterna behöll de (rikare) grevskap där protestanter var i majoritet och lät irländarna själva få styra över resten av (det fattigare) landet.

Det mest kända med Nordirland är konflikterna mellan katolska republikaner, som vill att Nordirland antingen ska vara en del av Irland eller vara självständigt, och protestantiska unionister, som vill att Nordirland ska fortsätta tillhöra Storbritannien. Terroristgruppen IRA (Irländska Republikanska Armén) har gjort sig kända för diverse olika bombdåd runtom i Storbritannien, men sedan 1998 råder det vapenvila.

Det är vanligt att man döper nordirländska barn efter helgon om man kommer från en katolsk familj, och det är ofta så att en person därifrån vet vilken religion någon tillhör bara genom att höra vad de heter eller genom att veta vilken del av stan man kommer ifrån. Svarar man fel på en fråga har det åtminstone förut kunnat vara så att man blir attackerad - därför har det rekommenderats svenska turister att om någon frågar vilken religion man tillhör så ska man endast svara "jag är svensk", eftersom svenskar inte är en del av konflikten.

O

Och/men/eller

Tänk på att man helst inte ska inleda meningar med orden "men", "och", eller "eller", eftersom dessa ord är så kallade bindeord. Antingen kan man stryka ordet helt eller så binder man ihop två meningar med varandra. Är det någon som inleder en mening med det när de pratar så funkar det däremot.

Ord

Elevbakgrunder ska vara på minst 500 ord. Den får gärna vara längre än så, men inte kortare. Ska eleven börja direkt i en högre årskurs är ordkravet högre. Lärare och magivärldskaraktärer har 750 ord som minimikrav.

Ormviskare

Ormviskare, att kunna prata med ormar, räknas till specialkaraktärer och behöver spelledartillstånd. Osannolikt att det skulle godkännas hos en elevkaraktär överhuvudtaget.

P

Personlighet

För att kunna sortera en elev så går hattarna på hur de beskrivs i bakgrunden och vilka egenskaper de har, och ibland finns det inte riktigt tillräckligt med information om hans eller hennes personlighet för att de ska kunna placera dem i ett elevhem. Försök att beskriva hur karaktären är lite mer, eller visa exempel på saker de gör, tänker eller säger som skulle kunna placeras in i någon av egenskaperna för elevhemmen.

Plagiat

Om det upptäcks att någon skickar in någon annan spelares redan godkända bakgrund som sin egen så får den personen en varning. Man får inte kopiera någon annans bakgrund och låtsas som att den är ens egen!

Postnummer

Postnummer i Storbritannien är uppbyggda på ett visst sätt, med bokstäver och siffror. En eller två bokstäver till att börja med för att visa vilken postregion gatan tillhör, och sedan ett nummer på en eller två siffror, för område inom regionen. Sedan är det ytterligare en siffra och två bokstäver, för att tala om vilken gata (eller del av gata) det är. Försök inte fejka ett postnummer. Låt bli att nämna postnummer istället, för varför skulle en uggla behöva ett mugglarpostnummer för att hitta rätt hus?

Q

Quidditch

Eleverna får lov att söka till sina elevhems respektive quidditchlag när de går i tvåan.

Quidditchträning

Quidditch är en lagsport med fyra olika roller som är mycket olika varandra. Om din karaktär tränar quidditch, vilken position spelar de? Spelar hen tillsammans med någon eller på egen hand?

R

Ravenclaw

Se guiden Ravenclaw.

Regioner/provinser

En region är en samling av grevskap (se "Grevskap"). Några av dessa är t.ex. "West Country", "Midlands" i England och "Connacht" och "Ulster" i Irland.

Rättstavning

Du förväntas skicka in en bakgrund med så få felstavningar som möjligt. Om du inte har ett bra ordbehandlingsprogram på din dator (t.ex. Microsoft Word eller Works, OpenOffice eller liknande) så rekommenderar vi Google Docs.

S

Fråga?

Svar

Fråga?

Svar

Fråga?

Svar

T

Tvillingar, trillingar, o.s.v.

Även om du bara vill ha med tvillingar eller trillingar i bakgrunden utan att de någonsin kommer att spelas på Hogwarts så behöver du söka tillstånd hos spelledarrådet för detta, eftersom de vill ha koll på hur många tvillingar som finns i spelet. Är det för många som finns på en och samma gång på skolan så blir det ett stopp, så att det inte godkänns fler.

U

Ugglor

Ugglor är dyra att köpa, så det blir mycket pengar om alla familjemedlemmar ska ha varsin. Oftast brukar familjer ha en "familjeuggla" och sedan när barnet kommit in på Hogwarts kanske föräldrarna köper en som husdjur åt dem, eller så får syskon dela på en i förhoppning om att de ska komma ihåg att skicka brev hem emellanåt. Det finns naturligtvis även skolugglor man kan använda sig av för att skicka brev om man inte har en egen uggla.

Utseende

Du har kanske en tydlig bild i huvudet av hur din karaktär ser ut, men det är inte lika självklart för alla andra, som trots allt inte är tankeläsare. Därför ska det stå i bakgrunden hur din karaktär ser ut. Vad har de för hårfärg? Frisyr? Ögonfärg? Hudfärg? Har de fräknar, utstående tänder, tandställning, glasögon?

V

Vampyrer

Se "Varelser".

Varelser

Spelledarrådet har beslutat att barn som är vampyrer eller varulvar inte får gå på Hogwarts eftersom de utgör en för stor risk för de andra barnen. Lupin får endast gå på skolan eftersom Dumbledore är snäll och ser till att hålla hans identitet ytterst hemlig. Detta gäller även andra varelser, som t.ex. kentaurer och svartalfer, som för den delen inte skulle välja att gå på Hogwarts även om de fick, eftersom de anser sig bättre än människorna. Att spela en varelse i Magivärlden kräver att du har spelat en elev i mer än tre månader aktivt på SH och att du söker specialtillstånd hos Spelledarrådet.

Varulvar

Se "Varelser".

Vikt

Barn har en tendens att växa ganska bra. Det är också svårt ibland att veta exakt vad som är vanligast att väga för elvaåringar. Skriv därför bara om din karaktärs vikt som att hen är tunn, underviktig, spinkig, överviktig, mullig, fet, knubbig, plufsig, eller av normalvikt. Ta inte med vikt i kilo om du inte vill få bakgrunden underkänd och tillsagd att ändra. Kroppsformer även på vuxna är dessutom så olika att vikt i siffror är meningslöst.

W

Wales

På den brittiska huvudön, väster om England, ligger Wales (Cymru), som är en del av Storbritannien. Huvudstaden är Cardiff och skyddshelgonet är St David, vars dag man firar 1/3. Till skillnad från sina skotska och irländska grannar så har walesarna aldrig riktigt kämpat för att bli självständiga. Landet är känt för sina får och att det är mycket lera och regnigt där, men även för en omfattande gruvdrift. Dialekten är lite sjungande.

Walesiska

Ett minoritetsspråk besläktat med gaeliska. Till skillnad mot gaeliska är walesiska lättare att förstå hur orden uttalas mot hur de skrivs.

XYZ

Yrken

Se Lista på yrken i Magivärlden i forumet.

ÅÄÖ