Vendredi

Styre

Styrelse

Président - Frère Rouge: Laurent Dassin-Bécaud
Assistent - Frère Blanc: Alphonse Saint Michel
Répresentant - Frère Bleu: Jean-Christophe Tellier

Titlar

Titlarna på föreningsstyrelsen har med blodkroppar att göra (= röda och vita). Eftersom samma färger även återfinns i den franska flaggan så är det logiskt att representanten får den färg som blivit över, d.v.s. blå.

Regler

  1. Din lojalitet ligger hos dina blodsbröder och ingen annan.
  2. Man förråder aldrig Vendredi eller en blodsbroder, oavsett omständigheterna.
  3. I Vendredi är vi alla jämställda.
  4. Brödraskapet varar för evigt.

Att berätta för någon annan om Vendredis ceremonier och liknande ryms under #2 och på #3 är det inofficiella tillägget "ovanför resten av eleverna".

Regelbrott bestraffas med ljusare vin i ritualerna, där man bara får se på utan att själv få delta, och man anses vara "oren" i blodet. Man blir även belagd med tystnad - man får inte tilltala en annan blodsbroder i Vendredis domäner utan att ha fått en direkt fråga, och detta gäller även när det bara är två blodsbröder ensamma utanför Vendredis rum. Syftet med bestraffningen är att få förrädaren att skämmas så pass att de kryper till korset. Bestraffningen lyfts inte förrän ledaren har bestämt att förrädaren har sonat för sitt brott.

Utrymmen

Dörren till Vendredis domäner har ett handtag som genom magi är kopplat så att dörren bara öppnar sig för dem vars blod nuddat de rituella bägarna. Innan man tar i hantaget så säger/viskar man "Blod är tjockare än vatten" som ett lösenord. Egentligen är lösenordet ganska meningslöst, eftersom det inte är det som öppnar dörren, men det är tradition, och man håller hårt på traditioner.

Blodsbröderna är i regel från förmögna familjer, gärna vars pappor också gått i Vendredi, så rummen är exklusiva. Det är fina (som i dyra) möbler, fina gardiner, fina tavlor, o.s.v. och de går i en mörkbrun nyans, ofta med förgyllda detaljer, precis som själva vapenskölden. Ovanför den fint utsirade eldstaden i sällskapsrummet hänger en stor vapensköld med en förgylld droppe som ser ut att vara på väg att droppa ner, men aldrig gör det.

I sovsalarna är det robusta men bekväma sängar med guldgula fördrag. Överkasten är bruna på ovansidan och guldgula på undersidan.

Gamla bröder bidrar ofta inte bara ekonomiskt till föreningen utan ger även presenter vid jul som kan användas vid ritualer och för de nuvarande brödernas trevnad. Man uppskattar fina saker, god mat och fint vin, så det är inte ovanligt att hitta finsmakare där.

Inställning till andra föreningar

Vendredi ser i regel ner på de andra föreningarna. Flickor anser man vara "opassande". Tillhör de dessutom ingen förening är de "osynliga", för det är självklart att en blodsbroder inte kan befatta sig med någon som inte blivit insläppt i en förening! Pojkar i andra föreningar är "ovärdiga" - hade de varit värdiga hade de naturligtvis gått i Vendredi de också.

De enda man inte ser ner på inofficiellt är Dimanche, som man klassar som "oviktiga". I själva verket så är det mer något de intalat sig själva under åren för att dölja eventuell besvikelse över att Dimanche inte visat något intresse för dem. Dimanche ser man på med viss avund, men den som påstår inför en blodsbroder att Vendredi på något sätt skulle vara "näst bäst" lär åka på en rejäl smocka.

Sammankomster och sammanhållning

Möten/sammankomster/ritualer hålls uteslutande på fredagar. Nya medlemmar (d.v.s. från Septième) förväntas närvara vid ALLA sammankomster. Äldre elever kan välja att låta bli, men de flesta brukar ändå komma eftersom det visar på lojalitet. På dessa sammankomster brukar det bjudas på godsaker som föreningen fått av sina forna medlemmar, eller som eleverna själva fått hemifrån, köpt på postorder, köpt i byn, o.s.v.

Under dessa fredagsritualer så brukar det ingå att Representanten redovisar elevrådssaker från veckan som gått. Man delar med sig av skvaller och nyheter, eftersom man givetvis försöker hålla sig så underrättad som möjligt, och om något särskilt utmärkande som hänt så tar man upp det också.

Det är svårt att hålla saker hemliga inom gruppen, eftersom alla försöker hålla koll på allt och alla. Har någon en ny flickvän så känner de andra till det, eftersom det allmänt anses (oskriven regel) som att bröder inte har någon anledning att hålla hemligheter från varandra.

Äldre elever är lite som storebröder för de yngre, och de yngre förväntas visa de äldre respekt. Det finns dock inget faddersystem, eftersom man anser att har man väl blivit en blodsbroder så är man karl nog att kunna klara sig själv. Om man behöver hjälp och liknande så ställer de andra upp givetvis, men bara för att man är bröder och håller ihop så klänger man inte på varandra.