Spökbakgrunder

En av de karaktärstyper du kan ha på SH är att spela spöke, antingen i Magivärlden, på Hogwarts eller på Beauxbatons. För att ansöka om en spökkaraktär kontaktar du rektorn på Hogwarts eller Beauxbatons eller MSL om du vill spöka i Magivärlden.

En bakgrund till ett spöke ska vara lika detaljerad som vilken annan bakgrund som helst, men den måste även innehålla en orsak till varför karaktären valde att leva kvar som spöke och när/hur/varför de dog.

Det är dock inte alla människor som avlider som väljer att stanna kvar och spöka. För att stanna kvar som ett spöke om man var en magiker medan man levde så finns det en vis sak som man måste uppfylla: en stark känsla som ligger bakom och som förhindrar ens själ från att gå vidare efter döden. Denna starka känsla är väldigt ofta en oerhört stark rädsla för döden. Man är så rädd för att dö att när man väl gör det så vägrar man inse det och därför stannar man kvar, kan man säga.

Andra starka känslor som kan göra att man dröjer sig kvar är:

 • oavslutade affärer - det är något man höll på med och aldrig blev klar med medan man levde och som man försöker avsluta som spöke, t.ex. forskning (se Verruca Lemsip).
 • hämnd/hat - någon gjorde en orätt och/eller som man verkligen hatade medan man levde och man lever kvar som spöke för att jävlas med dem (t.ex. Missnöjda Myrtle i böckerna).
 • olyckligt liv - livet var så gräsligt när man levde att man har svårt att ta sig ur det tänket när man dött, och därför stannar man kvar.
 • beskyddarinstinkt - det är något eller någon man inte kan släppa; man måste stanna kvar för att se efter och beskydda någonting, om det så är en plats, ett föremål eller en person. Tänk bara på att om det är en person man vill beskydda så kommer den personen att dö förr eller senare och vad gör spöket när det den beskyddar har försvunnit?
 • kärlek - faller delvis under "beskyddarinstinkt". Kanske stannar man kvar för att det är någon man älskar och inte kan skiljas från dem ens när man dött. Tänk bara på vad man gör som spöke när ens älskande går vidare med sitt liv, gifter sig och skaffar barn. Hur känns det?

Eftersom många spöken är flera hundra år gamla så får man också tänka på att karaktärens bakgrund ska passa in i den historiska perioden som karaktären levde i, och dessutom ska det finnas ett skäl till att de hemsöker just den skolan och inte bara platsen där de dog, om de inte dog på skolan.

Anakronismer

Anakronism innebär att föremål, begrepp, eller en händelse, placeras i fel tidsepok i ett litterärt eller konstnärligt verk, till exempel om någon använder en mobiltelefon i en film som utspelar sig under 1800-talet, eller dinosaurier och stenåldersmänniskor som lever sida vid sida. - Wikipedia

Eftersom du kanske skriver om en människa som har varit död i flera hundra år så får du tänka på att när du beskriver hur hen levde så ska det passa in med tidsepoken. Nu betyder det inte att man måste vara en expert på historia, inte alls, men det blir roligare att läsa om du försöker göra så att bakgrunden stämmer hyfsat med hur det var på den tiden. Försök att göra så mycket research du kan om tidsperioden och platsen i fråga. Om inte annat så kommer du att lära dig en massa spännande saker! :)

Om du skriver om en karaktär i Dublin på 1910-talet och karaktären nästan blir överkörd av en spårvagn så kan du googla för att se så att det det verkligen fanns spårvagnar i Dublin på 1910-talet (det gjorde det). Om din medeltida karaktär sitter och äter frukost (något man sällan gjorde på den tiden eftersom maten var knaper om man inte var rik) så åt de knappast Kalaspuffar, eftersom Kalaspuffar inte började säljas förrän på 1950-talet.

Om du skriver om en kolgruvearbetare i Cornwall så kanske det är på plats att kolla så att det verkligen fanns kolgruvor där. Det gjorde det inte, så valet du har är att antingen flytta karaktären från Cornwall till traditionella kolgruvedistrikt som t.ex. Wales eller området runtomkring Birmingham, eller låta karaktären vara kvar i Cornwall men ändra kolgruvan till t.ex. en tenn- eller koppargruva.

Den moderna fotografin uppfanns inte förrän på 1840-talet och var mycket ovanlig till en början, och persontåg mellan städer började gå först på 1830-talet, så din karaktär kan inte gärna finnas på fotografier från 1400-talet eller ha tagit tåget på 1500-talet. Om din karaktär gick på Hogwarts före ca 1900, undvik att skriva hur hen tog sig till skolan överhuvudtaget. Vi vet inte hur eleverna tog sig till Hogwarts innan Hogwartsexpressen började gå, eller när Hogwartsexpressen togs i bruk. (Tågstationen King's Cross öppnade 1852.)

Kika gärna i en historiebok eller på Internet för att se vad som hände på den tiden - helst då vad som hände i landet du skriver om. Skriver du t.ex. om en karaktär som levde på första halvan av 1600-talet så lär du hitta att Ostindiska Kompaniet (tänk Pirates of the Caribbean) grundades då, 1605 försökte Guy Fawkes spränga det brittiska parlamentet i bitar, Gustav II Adolf virrade bort sig i dimman i Lützen (vilket britter inte har en aning om, för varför skulle de bry sig om vad en svensk kung gör i Tyskland?), på 1640-talet var det inbördeskrig i England, och häxprocesserna (som nådde sin kulmen på 1660-talet) såg till att avrätta tusentals människor i hela Europa på mycket lösa grunder. Världen såg mycket annorlunda ut på den tiden.

En annan sak värd att lägga på minnet är att historiskt sett är Storbritannien en sjöfararnation och kolonisatör, samt att varken Skottland eller Irland har uppskattat att vara en del av det Brittiska Imperiet. Irland blev inte självständigt förrän 1949 och århundradena innan har färgats av strider och rent hat mot britterna. Storbritanniens historia är INTE svensk historia!

Bakgrundens innehåll

Bakgrunden ska vara på minst 750 ord (ungefär en och en halv A4-sida med standardtextstorlek) och vara berättande eller skriven som en berättelse. En bakgrund med ren fakta uppradad godkänns inte, precis som med elevbakgrunder.

Karaktärens för- och efternamn, födelseår, dödsår och hemort ska stå som rubrik, t.ex. "Sirius Black (1959-1996), London". Landet, staden, byn skall ha en anknytning till Storbritannien, Irland, eller något av länderna i Beauxbatons' upptagningsområde. Orden i rubriken räknas inte till totalt antal ord, så du måste få ihop minst 750 ord innan du lägger till rubriken.

Bakgrunden ska helst vara skriven i tredje person, om du inte har något annat intressant sätt att lägga upp bakgrunden på. "Tredje person" betyder att det t.ex. står att "HON går fram till ugglan", inte "JAG går fram till ugglan". Det är ju inte dig själv som du berättar om, utan din karaktär, så att skriva om HONOM eller HENNE brukar passa bättre än JAG ("första person").

Checklista: Har du fått med allt?

Här är en lista över olika punkter som är förslag på saker du kan använda för att hjälpa till att beskriva din karaktär. Så länge du får med de klassiska bakgrundssakerna personlighet, familj, utseende och intressen samt saker som handlar om hur och varför karaktären dog så behöver du inte få med varenda punkt. Listan är snarare tänkt att användas som inspiration när du skriver.

 • Under vilket århundrade levde karaktären?
 • När och hur dog karaktären? Hur gammal var hen då?
 • Varför bestämde sig karaktären för att stanna kvar på jorden som spöke?
 • Berätta om karaktären:
  • Hade karaktären någon familj? (Föräldrar och syskon? Gift? Barn?)
  • Hur var förhållandet till familjen? (Var de lyckliga eller olyckliga tillsammans?)
  • Var hen mugglar- eller magikerfödd eller kanske halvblod?
  • Hade hen någon särskilt utmärkande egenskap?
  • Var hen olyckligt förälskade i någon?
 • Berätta om karaktärens personlighet:
  • Vad värdesatte personen hos sig själv?
  • Vad tyckte inte personen om hos sig själv?
  • Blyg? Rätt på sak? Stod på sig? Vek lätt undan? Självständig? Beroende av andra? Snäll? Elak? Tyst? Högljudd?
  • Vilket elevhem/elevhemssällskap gick hen i när de gick på Hogwarts/Beauxbatons? Tänk på att deras personlighet ska passa in elevhemmet/elevsällskapet.
 • Berätta hur karaktären ser ut:
  • Kroppsbyggnad: Lång och tanig? Kort och tjock? Liten och spinkig? Lång och kraftig? Medellängd/medelvikt? Undvik detaljer som att hen vägde 85 kilo eller är 170 cm lång, för alla sådana siffror kommer att strykas - spöken väger ju trots allt inget. ;)
  • Hårfärg?
  • Ögonfärg?
  • Uppenbara sår/skador från när de dog? (Tänk "yxa i huvudet", "nästan avhugget huvud", o.s.v.)

Vill du skriva in fler saker än sådant som står nämnt här får du gärna göra det, om det hjälper till att beskriva karaktären. Bakgrunden ska dock inte bestå av tio sidor svammel bara för att, utan ska den vara tio sidor lång så ska innehållet vara relevant och hjälpa en att förstå karaktären och dess motivationer.

När du skrivit färdigt bakgrunden skickar du den till rektorn eller MSL beroende på var din karaktär ska spöka.

Tänk på

 • Undvik överdrifter. Karaktären blir inte bättre eller roligare att spela om den är störst, bäst, vackrast eller mest speciell.
 • Skriv på ordentlig svenska och använd inte svärord i onödan. Stavfel och grammatiska fel kommer redigeras innan bakgrunden läggs upp i forumet. Inga uppgifter kommer dock ändras!
 • Mycket som vi tycker är självklart idag (t.ex. kvinnlig rösträtt) inte var självklart ens för 100 år sedan.
 • Det som bakgrunden pratar om ska passa in i tidsepoken den beskriver.
 • SH utspelar sig inte i Sverige. Saker vi tycker är ganska självklara är inte nödvändigtvis självklara i England, Irland, Frankrike eller Belgien.