Hur man inleder en berättelse på ett bra sätt

Hur börjar man en berättelse på ett bra sätt? Många gånger har man en idé om vad en berättelse ska handla om (eller snarare hur man vill berätta berättelsen - vare sig det är en bakgrund, ett roligt spel, eller något annat), men när man ska sätta sig ner och börja skriva går det åt pipsvängen.

Hur många lektioner har vi inte börjat med "Dörren till klassrummet står öppen, och därinne väntar läraren vid katedern..." eller liknande? För att inte nämna alla bakgrunder som börjar ungefär "John Smith kommer från London, där han bor med sin mamma, pappa och två småsystrar." Det är inget fel på de här meningarna, de gör det de ska, egentligen. De börjar berättelsen och gör så man har något att jobba vidare ifrån. Enda problemet är helt enkelt att de är en aning tråkiga.

Vad är problemet med att börja på ett tråkigt sätt? Inget, om man bara skriver för sin egen del. Om man däremot vill att andra ska läsa det man skrivit blir det problematiskt. De första meningarna är biten som många dömer berättelsen på, och om det första stycket är tråkigt så finns risken att folk till och med slutar läsa, och även om de inte gör det så har berättelsens gjort sitt första intryck, och oavsett hur spännande det sedan blir så kommer personen tänka "jo, men början var rätt seg".

Därför tänkte jag att vi idag skulle titta på lite olika sätt att börja en berättelse. Sätt som förhoppningsvis fångar in läsarens intresse och håller fast den så de vill fortsätta läsa till slutet.

Börja med ett problem

Det kan till exempel börja mitt i ett gräl eller ett personligt dilemma. Kanske hör din framtida karaktär föräldrarna bråka om hon ska få åka till Hogwarts eller inte? Kanske inser läraren att han har tappat bort sina anteckningar inför lektionen och funderar på om han hinner leta reda på dem innan lektionen ska börja, eller om han bara får flyga blint?

Börja mitt i handlingen (in medias res)

Det här är ett vanligt tips och det är för att det ofta är väldigt bra. Det sitter ihop lite med det första tipset, men de är ändå olika punkter. Om den första meningen av en bakgrund handlar om hur någon utsätts för en hemsk förbannelse, visst vill man veta vem som utför förbannelsen, och vad den andra personen gjort för att göra sig förtjänt av det?

Börja med en spännande miljö

Kanske det är första gången din karaktär kommer till Diagongränden? Då kan du beskriva deras reaktion på all magi omkring dem. Eller tvärtom, hur reagerar din magikerunge första gången hon beger sig ut i mugglarvärlden? Finns det en blodpöl på marken när eleverna dyker upp till en lektion i Skötsel och Vård av Magiska Djur?

Börja med en känsla

Vare sig det handlar om en fysisk känsloupplevelse eller en beskrivning av personens humör är det något som kan intressera folk. Är det kanske så att eleven just upptäckte att hon fick snö innanför kläderna under snöbollskriget på rasten, och nu rinner smältvattnet nedför ryggraden? Går läraren på moln för att han just upptäckt att personen han är kär i gillar honom tillbaka?