Durmstrangs utseende och byggnader

Vyerna/Omgivningen

På ett avlägset berg långt ifrån övrig civilisation finns en skola för de mer begåvade magikerbarnen i östeuropa. Dold av högre berg som befinner sig runtom skolan kan man hitta ett flertal större byggnader som ser ut att vara i hög grad gamla.

Det finns två sätt att ta sig till skolan. Antingen kan man färdas över de iskalla tundrorna, ta sig över det väldiga havet som sträcker sig över vidderna och för att sedan bestiga de branta bergen. Eller så kan man välja att ta en båt ifrån den närmsta magikerbyn Siringorod, färdas längst smala åar och över större sjöar för att sedan sjunka ner i den stora sjön Ozero Zirnitra nedanför berget i fråga, susa fram under vattnet genom en bergspassage och komma upp i en grotta där man kliver av båten för att följa en slingrande trappa uthuggen ur berget och upp till skolområdet.

Biblioteket

På Durmstrang finns Biblioteket i en egen byggnad. Det är en gammal magnifik byggnad med stora välvda trädörrar när man ska ta sig in och ovanför dörrarna finns bibliotekets eget vapen inristat i stenväggen, vilket är två pennor korsade över en bok.

När man kommer in i byggnaden så kan man se ända upp de fyra våningarna som byggnaden består av då det är öppet i mitten och hela väggarna är kantade av bokhyllor med handplockade böcker från världens alla hörn. På nedervåningen finns stolar och bord att sitta vid och studera och det är en av de få ställen då flickor och pojkar faktiskt får befinna sig i samma rum och "umgås" även om det inte är tillåtet för flickor och pojkar att sätta sig ner vid samma bord och studera givetvis. Översta våningen har bara vissa elever ur sjuan samt personal tillgång till.

Givetvis måste man vara så tyst som möjligt när man är i biblioteket men det finns även små mindre rum där man kan sitta ett par stycken och arbeta tillsammans vid behov där det tolereras att man pratar dämpat. Biblioteket stänger prick 22.30 vilket är en halvtimme innan eleverna inte får befinna sig utanför sina sovsalar.

Bibliotekarien har en egen lägenhet och kontor i byggnaden.

Gästhuset

Gästbyggnaden är också fristående och består av ett antal mindre lägenheter till eventuella gäster som ska bo på skolan. Det kan vara föräldrar eller liknande. Hit får inte eleverna gå om de inte har ett specifikt ärende till någon som bor i byggnaden.

Trädgård och Växthus

Durmstrang är kända för sina isrosor (vita rosor som omges av ett lager is runt själva blomman och med vita stjälkar och blad) och dessa finns att skåda på skolgården en bit bort där det är anlagt en vacker trädgård. Även andra blommor och växter som är tåliga för vintern finns att beskåda. Trädgården har även en fontän svars vatten fryser till is under de kalla vintermånaderna. Det finns bänkar att sitta på i trädgården om man vill det.

Precis bredvid trädgården finns tre växthus som används för odlande av växter som används i undervisning och liknande och som inte överlever att vara ute när det är som kallast. En del undervisning pågår här ibland också.

Vapenhus

Vapenhuset ligger mittemot huvudbyggnaden på andra sidan gårdsplanen. Här hålls alla lektioner i Vapenträning. På övervåningen finns en liten pittoresk lägenhet till läraren i Vapenträning om han väljer att använda den. Han har annars en större lägenhet till sitt förfogande i huvudbyggnaden.

Kvinnor får under inga som helst omständigheter befinna sig i denna byggnad! Inte ens kvinnliga lärare och personal. Enda undantaget är om Rektorn för skolan är en kvinna då hon får tillträde till byggnaden i egenskap som rektor om det någon gång skulle behövas. Dock ska även hon försöka hålla sig borta om det inte är absolut nödfall.

Sovsalar

Ettorna

Ettornas sovsalar och sällskapsrum finns i separata byggnader som ligger bredvid huvudbyggnaden. Givetvis är pojkarna och flickornas egna separata byggnader som ligger bredvid varandra. Alla pojkar respektive flickor sover i samma sovsal på övervåningen och på undervåningen finns duschar och ett mindre sällskapsrum till eleverna att umgås. Bredvid varje säng finns ett mindre skrivbord och en skrivbordslåda att förvara pergament och liknande. Ovanför skrivbordet finns en hylla för att förvara böcker.

Grif

Liksom ettorna har de som tillhör elevhemmet Grif egna byggnader som ligger en bra bit ifrån själva huvudbyggnaderna. Pojkarna och Flickornas byggnad ligger bredvid varandra och har en liten utbyggnad där respektive husmoder och husfader bor. På övervåningen sover alla som går i tvåan till sexan medan de som går i sjuan har en egen sovsal på nedervåningen till sitt förfogande. På nedervåningen finns även duschrum och ett gemensamt sällskapsrum för att umgås med varandra.

Varje elev har varsitt skrivbord bredvid sängarna och de har liksom ettorna en hylla för böcker och ett skrivbord för sina pergament och fjäderpennor till sitt förfogande. Sjuorna har även en liten sittgrupp med fåtöljer och bord i mitten av sin sovsal.

Det finns inga lösenord eller liknande för att gå in i byggnaderna, mest för att det ändå inte är någon som vill gå in dit om de inte går där (vem vill egentligen stupa så lågt?). Det är heller inte tillåtet för andra elevhem att befinna sig i Grifs byggnader och om de blir påkomna väntar grova straff.

Jastreb och Orjol

Båda dessa elevhem har sovsalar och sällskapsrum i huvudbyggnaden där de bor i varsin flygel av byggnaden. Flickor och pojkar är givetvis även här skilda ifrån varandra men deras sällskapsrum ser nästan exakt likadana ut för respektive elevhem. För att komma till sällskapsrummen och sovsalarna går man genom vanliga dörrar på nedervåningen och det finns sedan trappor i rummet för att ta sig upp på andra våningar.

I Jastreb delar man på sovsalar och sällskapsrum år 2-3 och 4-5 medan år 6 och 7 har egna. I praktiken betyder det att år 2-3 har sovsal och ett mindre gemensamt sällskapsrum på våning 2, år 4-5 har sovsal och ett mindre gemensamt sällskapsrum på våning 3, år 6 har sovsal och ett mindre sällskapsrum på våning 4 och år 7 har sovsal och ett mindre sällskapsrum på våning 5.

På första våningen finns ett gemensamt betydligt större sällskapsrum med möjlighet till umgänge. Alla eleverna har varsitt skrivbord med ett flertal hyllor att förvara böcker på och ett par skrivbordslådor givetvis. Varje våning har egna toaletter med duschar.

Orjol har lyxen att varje årskurs har en egen våning till sitt förfogande. Tvåorna på våning två, treorna på våning 3 osv. Varje våning har ett sällskapsrum, sovarrangemang, toaletter och badrum. Alla eleverna har skrivbord, nattduksbord och en mindre bokhylla till sitt förfogande att förvara skolmaterial i.

På nedervåningen finns ett gemensamt sällskapsrum samt ett klassrum med möjlighet till trolldryckslabboration, olika föremål för att utveckla sin siarkonst och experiment inom ritualmagin hos flickorna och ett duellpodium och möjlighet till vapen- och rustningsvård hos pojkarna.

Första gången en elev tar i dörrhandtaget till ingångarna (under övervakning av husmodern/husfadern som givetvis måste aktivera detta så att inte vem som helst kan ta i handtaget och sedan få tillträde till sovsalarna) för de två elevhemmen registreras den personen som tillhörande det elevhemmet och dörren släpper helt enkelt inte in andra elever än de som den minns.

Stall

Skolan har ett stall för sina ganska så speciella hästar. Detta stall ser i mångt och mycket ut som vanliga stall som vi är vana vid och har spiltor för hästarna osv.

Hästarna är ganska stora och har åtta ben (det är dessa Sleipnermyten uppstått ifrån) och kan färdas långa sträckor på ganska kort tid. Både flickor och pojkar har möjlighet att rida på dessa hästar i sin utbildning eller så kan pojkarna välja ridning som fritidsaktivitet.

Sjukhuset

Skolans sjukhus finns i en separat byggnad som ligger alldeles bredvid vapenhuset av praktiska skäl. Har ett flertal sängar till sitt förfogande och det finns även mindre rum som kan användas av elever. Elever som tillhör Orjol ska alltid få ett eget privat rum när de är sjuka medan Jastreb och Grif får nöja sig med att ligga i sjukhussalen. Helaren/Boterskan som jobbar på skolan har ett kontor och sovsal till sitt förfogande i byggnaden och den är öppen dygnet runt utifall att det skulle behövas.

Borggården

Borggården är formad som en triangel och befinner sig mellan Huvudbyggnaden och Vapenhuset. Den är stenlagd och i varje spets av triangeln finns en staty av den fågel som elevhemmen representeras av dvs. en örn, en hök och en gam. I mitten av borggården finns en större staty förgylld i äkta guld av skolans dubbelörn med bänkar runtomkring basen som man kan sitta på. Det är på den här borggården som en del elever får sina straff utmätta om det är straff som ska vara offentliga för hela skolan.

Huvudbyggnaden

På nedersta våningen finner man ingångar till Orjol och Jastreb i varsin flygel. Här finns också Matsalen, där alla elever och all personal måste infinna sig till alla måltider under dagen dvs. frukost, lunch och middag. Viss personal kan ursäktas exempelvis helaren om han/hon måste sköta om en sjuk elev etc. men regeln är att alla ska infinna sig vid måltiderna.

Vid måltiderna sitter eleverna varannan pojke och flicka, likaså gör lärarna framme vid sitt bord. Borden är dekorerade med utsnidade silverljusstakar och silvertallrikar samt matchande bestick. All mat serveras av husalverna och en portion till alla är regeln. Varje middag består av en tre rätters middag med förrätt, varmrätt och efterrätt medan lunch endast består av förrätt och varmrätt och frukost endast är en rätt. På väggarna hänger stora konstverk som inte rör på sig eftersom de består av abstrakta former och liknande och alla stolar och bord är vackert svarvade och svartbetsad.

Angränsande till matsalen finns en balsal som används som klassrum när eleverna har Vett och Etikett-lektioner i fyran och femman samt om det är en bal på skolan. Varje år slutar med en formell bal som hålls i ära för sjundeårseleverna som slutar skolan och ska ge sig ut vidare i livet.

Utanför matsalen hänger Ettornas poängtavlor och poängtavlorna för Elevhemmens poängställning. Här hittar man även dörren till rektorns kontor, fullt synlig för alla som vill komma dit men alla elever vet att man inte stör rektorn såvida det inte handlar om något otroligt viktigt. Elever som knallar in till rektorn hur som helst kan vänta sig ordentliga straff.

Alla korridorer är kantade med porträtt av lärare som inte längre jobbar på skolan (alla lärare som slutar på grund av pensionering får ett porträtt upphängt på skolan, dock inte om man blir sparkad eller bara slutar på skolan) eller gamla rektorer (alla rektorer som jobbat på skolan har ett porträtt efter sig oavsett hur kort tid man jobbat på skolan, dock inte om man blir avsatt från posten). Dessa hjälper givetvis till så att man ser till att elever som inte bör umgås heller inte gör det.

På översta våningen (våning 7) finns lägenheterna till de gifta eleverna på skolan och här finner man även de rum som används när elever i arrangerade äktenskap ska "lära känna varandra".

På våning 6 finns vaktmästarens kontor och ett stort förråd i angränsning till detta kontor. Några klassrum och kontor kan även hittas här.

På våning 5 finns rum för fritidsaktiviteterna såsom ett rum där manskören övar, ett rum för magisk backgammon osv.

På våning 4 finns klassrum av varierande art och till varje klassrum finns ett angränsande kontor som används av ämnesläraren.

På våning 3 finner man lärarnas mindre lägenheter där de har sina sovarrangemang. Elever får inte hälsa på lärare i deras privata gemak och håller sig allmänt borta ifrån hela våningen för att inte hamna i trubbel.

På våning 2 finns också klassrum av varierande art och till varje klassrum finns ett angränsande kontor som används av ämnesläraren.

På varje våning finns rum som står tomma och toaletter och annat, lite likt Hogwarts. Det går även att hitta lönndörrar och hemliga gångar om man letar tillräckligt noga.

Det finns givetvis även en källarvåning på Durmstrang. I källaren finns det trolldrycksklassrum (samma som på Hogwarts eftersom det är säkrast utifall det exploderar eller liknande) och det finns även rum som eleverna hoppas att de aldrig behöver vistas i eftersom de används till bestraffning och liknande. Här finns även köket som inte går att komma åt som elev eftersom det inte finns någon ingång till det någonstans utan man kommer bara åt köket om man är husalv. Inte ens rektorn kan ta sig in dit hur mycket hen än skulle vilja).

Karta över Durmstrangborgen