Hitta bilder på sin karaktär

De flesta bilder på våra kära karaktärer brukar vara bilder på diverse kändisar. Kanske har man en väldigt snygg karaktär och då passar ofta glamourösa filmstjärnor eller artister riktigt bra. Men karaktärer som ser lite mer vanliga ut, vart hittar man bra bilder på dem? Karaktärer som har ett helt fixt utseende, hur ska man då skaffa fram en bild som gör karaktären rättvisa?

Jag tänkte börja med det enklaste sättet att hitta bilder, genom att söka via webbsidor. Här nedanför har jag samlat tre förslag på sidor, samt vilken som passar bäst beroende på vad för typ av bild du vill ha på din karaktär:

  1. www.google.com Ja, på google finns det miljarder bilder att välja emellan. En stor nackdel är dock att nästan alla bilder på privatpersoner är ganska dåliga och suddiga. Men så klart finns det undantag. Google är dock bäst om man vill ha bilder på en specifik kändis.
  2. www.facebook.com Om du har ett facebookkonto så kan det vara rena guldgruva när det gäller bilder på privatpersoner. Dock ska man tänka på att skicka iväg ett privatmeddelande till personen och be om tillstånd innan man lånar en bild. Berätta vad du ska ha bilden till och tänk på att vara artig. Visst, man KAN ta en bild utan att fråga, dock skulle jag personligen råda er att fråga först. Tänk på folks integritet!
  3. www.weheartit.com Det här är en riktigt guldgruva! här finns i princip uteslutande bara bilder av hög kvalité. Dessutom är inte alla bilder föreställande kändisar. Skriv bara in "brunette" "child" "girl" eller vad som nu är utmärkande för just din karaktär i sökfönstret och få upp en hel del bilder att kolla igenom. Ett litet minus är att en hel del bilder är modellbilder, speciellt de bilder som är på barn. Men det finns en hel del guldkorn bland alla små minimodeller. Weheartit är min personliga favorit när det gäller att söka bilder på sin karaktär.

Jaha, det var ju bra. Men min karaktär ser inte alls ut som någon på de där bilderna, tänker du kanske nu. Oroa dig inte, det finns fler sätt att skapa en bild av sin karaktär. Man behöver ju inte nödvändigtvis ha ett fotografi på sin karaktär. Två alternativa lösningar som finns är:

1. Rita! Ge utlopp för din kreativa sida. Plocka fram pennor, akvarellfärger och papper. Sedan är det bara att sätta igång. Vill man inte rita på papper finns det ett flertal program där man kan rita på sin dator. För att lära sig att skapa bilder med hjälp av en dator, kolla in Dulas tecknarkurs!

2. Om man inte vill rita, eller helt enkelt inte känner sig tillräckligt konstnärlig för att kunna skapa en bild av sin karaktär på det viset så finns det en uppsjö av olika dollmakers med Harry Potter-tema. Till exempel denna, den här, eller varför inte den här?

Gör-det-själv

Jo, okej det skulle ju kunna funka... men jag vill fortfarande ha en riktigt bild! Kanske du känner och, ja det går att fixa! allt du behöver är ett bra bildredigeringsprogram om massa tålamod. Jag tänker nu förklara hur man kan göra en alldeles unik, men ändå realistisk bild av sin karaktär.

Detta behöver du:

  • Foton från samma vinkel (förslagsvis rakt framifrån) på olika personer som på något vis liknar din karakatär (tänk ögonform, frisyr, ansiktsform, näsa etc.) du behöver inte bry dig om hårfärg, ögonfärg eller liknande saker. Sådant är enkelt att ändra.
  • Ett bra bildredigeringsprogram med lagerfunktion, förslagsvis Photoshop. Om du inte har Photoshop finns GIMP att ladda ner gratis här. Jag använder mig av Adobe Photoshop Elements 9.
  • Tålamod, tålamod, tålamod! Det tar ganska lång tid att göra en verklighetstrogen bild av din karaktär på det här viset. Men om du bara är noggrann och inte stressar kommer det gå alldeles utmärkt.

Vad gör jag sen då?

1. Först öppnar du ditt bildredigeringsprogram och öppnar alla de bilder du tänkt använda.

2. Sedan väljer du ut den bild med personen som har den kropp och klädsel som din karaktär är tänkt att ha.

3. När det är gjort är det dags att börja "byta ut" ansiktsdetaljer. Jag bestämde mig för att börja med munnen.

Börja med att välja ut den person vars mun du vill använda. Markera munnen så noga du kan ed hjälp av magnetlassofunktionen. Kopiera munnen och klistra in den i den bild du valde ut på punkt 2. Passa in munnen med hjälp av funktionen Omforma fritt. förminska/förstora och vrid vid behov. Om man ser något av den gamla munnen i kanderna av den nya eller om de har helt olika form kan du använda punktlagningsstämpeln. Kopiera hudfärgen och använd stämpeln på de områden där det behövs. Studera ditt resultat, bli inte förvånad om det ser påklistrat och onaturligt ut. Tricket är att ändra opaciteten på lagret där den urklippta och inklistrade munnen finns. Dra ner till ungefär 50% det betyder att munnen då är halvt genomskinlig och som ni ser blir det mycket naturligare.

4. Fortsätt nu med till exempel ögon eller näsa. Dock varnar jag för att näsan är EXTREMT svår att få till snyggt, därför väljer jag att lämna näsan som den är den här gången. Ögonen är det som gör störst skillnad i utseendet, så det kan absolut vara något att tänka på.

5. Nu är det dags att fixa till hårfärg och ansiktsfärg och ögonfärg. Den gyllene regeln lyder: OPACITET! vi vill inte sudda ut några konturer i onödan. Dra därför ner Opaciteten till ca 30% det beror lite på vad du ska göra. Drastiska förändringar är svårare än små, tänk även på att det är lättare att göra något mörkare än vad det är att göra något ljusare. Okej, låt oss fortsätta. Börja med att markera det område du vill ändra färg på med hjälp av Magnetlasso. Sedan väljer du en relativt liten pensel och provar dig fram med färg och opacitet tills du blir nöjd. Tänk på att hålla nere opaciteten så att du inte suddar ut naturliga skiftningar, skuggor och konturer.

6. Det har blivit dags för det sista fixet. Sudda ut detaljer och sminkning som du inte vill ha med hjälp av suddfunktionen med ca 50% opacitet. Kontrollera en sista gång att du inte har missat något och sedan, spara. Och voilá en perfekt, unik bild av din karaktär!

Jag har inte ändrat speciellt mycket, endast hårfärg, ögon och mun. Därför bli inte skillnaden jättestor. Dessutom ska jag tillägga att ögonen är ganska slarvigt placerade eftersom jag helt enkelt inte hade tålamodet den här gången. Men ja, skillnad ser man ju i alla fall!

Jag hoppas att jag har hjälpt er som haft problem att hitta bilder på era karaktärer nu!