Hufflepuff

Se även:

Elevhemsguide

Hufflepuffs egenskaper: Rättvisa, sanningsenliga, lojala, tålmodiga och flitiga.
Stereotypen: Snälla men dumma – de som inte passar in i något annat elevhem.

Ni kanske hemma hör i Hufflepuff,
Där rättvisa och sanning styr,
Ja, Hufflepuffarna är trogna och lojala
Och aldrig någon möda skyr;
//Ur Sorteringshattens sång i De vises sten

Och milda Hufflepuff, hon föredrog
De flitiga, som strävar efter att duga,
//Ur Sorteringshattens sång i Den flammande bägaren

Sa Hufflepuff: "Jag alla tar emot
Och ska behandla dem på lika sätt."
//Ur Sorteringshattens sång i Fenixorden

Jag börjar med Hufflepuff eftersom många verkar tolka dem som det elevhemmet man hamnar i om man inte passar in någon annanstans. Eller som en del säger: "Hogwarts papperskorg". Det finns en viss sanning i det – se citatet från Sorteringshattens sång i bok fem. Hufflepuff ville ta emot alla barn med magisk förmåga, och då de andra elevhemmen hade tagit de elever som föll dem i smaken så hade Hufflepuff kvar de övriga. Hufflepuff uteslöt ingen.

När grundarna av Hogwarts gav Sorteringshatten dess förmåga att sortera eleverna så specifierades dock egenskaper som en Hufflepuff-elev skulle ha (Hufflepuff sökte redan efter dessa egenskaper bland sina elever, men med skapandet av Sorteringshatten blev dessa egenskaper officiella). Därför är det viktigt att inte bara leta efter de andra elevhemmens egenskaper, och om dessa inte finns i en elev placera denna i Hufflepuff. De har egna egenskaper som faktiskt ska vara åtminstone någorlunda uppfyllda.

Den bästa sidan av Hufflepuff

Många ser ju nu Hufflepuffs egenskaper som överväldigande positiva, och därför är det lätt att se hur en bra Hufflepuffare är – de är rättvisa och försöker se till att alla får vara med på allt, de stödjer mobbningsoffer, de skulle aldrig ge sig på någon som inte förtjänade det. Deras form av rättvisa uttrycks framför allt i devisen "behandla andra som du själv vill bli behandlad", och de strävar mot ett bättre samhälle. Man kan alltid lita på dem, de ljuger inte utan berättar vad som är sant.

Om man är deras vän så är de lojala i vått och torrt, om du har en Hufflepuffkompis så står de vid din sida till slutet. Att de är flitiga gör att de jobbar på hårt, både i skolan och med allt annat de tar sig för. En Hufflepuffare ger inte upp i det första laget – de ger andra det utrymme och den tid de behöver.

Den sämsta sidan av Hufflepuff

Vänta lite nu, hör jag kanske någon säga, finns det faktiskt en dålig sida av Hufflepuff? De är väl snälla små frukostflingor allihopa? Tyvärr är det nu inte så – faktum är att Hufflepuff har en enorm potential till att vara ett rätt läskigt elevhem.

Hur är då en "dålig" Hufflepuffare? Nackdelen med att vara rättvis är att man blir hämndlysten och skoningslös. En riktigt rättvis person förlåter inte – de ger igen. "Öga för öga, tand för tand" är ett typexempel på hur de tänker. Att vara sanningsenlig är för det mesta ett positivt drag, men sanningen kan nu faktiskt också skada folk om de inte vill höra den.

Lojalitet är så klart ett positivt drag, men det beror också på vad de är lojala till – är det elevhemmet, en kompis, eller sin familj? Det kan faktiskt vara väldigt viktigt var lojaliteten ligger, för den gruppen man är mest lojal till blir den som vinner om det är en konflikt mellan grupperna. Flitighet (och tålamod) betyder att de kan ta en lång, lång tid på sig att hålla fast vid en oförätt innan de slutligen ger igen, de kan bida sin tid och planera och ge igen med full kraft.