Jul i Storbritannien

Juldagsmorgon gryr till slut. Förmodligen utan snö (om inget julmirakel inträffat), men det har ju inte hindrat reklamfilmerna på TV hela december, som propagerar myten om den idylliska vita julen. Det är större chans att få en vit jul på södra Bohuskusten, och där är det inte heller särskilt vanligt med vita jular enligt min erfarenhet.

Eftersom vi inte har några barn och vi inte brukar dyka upp hos resten av familjen förrän framåt ett-tiden eller så, så kan jag inte säga hur folk faktiskt gör på morgonen och förmiddagen. Det finns säkert många som delar ut julklapparna redan på morgonen. Våra syskonbarn öppnar nog en del på morgonen, men mestadels brukar det vara på eftermiddagen någon gång, efter att vi ätit julmiddag. Paketen brukar ligga under granen, och själva granen … ljusen ska gärna blinka och det är absolut inte fel om de är i olika färg. Som sagt, britter är inte så smakfulla som man kan tro … Men det är klart, gillar man svarta eller vita plastgranar med neonfärgade lysdioder som blinkar så lär man trivas här! ;)

Att förbereda en julmiddag är tidskrävande, oavsett vilket land man bor i. Den brittiska julmiddagen är inte ett julbord, utan istället är det som en vanlig söndagsmiddag, fast med fler tillbehör. Det vi alla känner till är förstås den stora kalkonen, men det är egentligen ett ganska nytt påfund. Fram till kanske mitten av 1950-talet var det i själva verket en gås som var huvudrätten, men sedan tog man över traditionen med julkalkon från USA.

Med kalkonen äter man som sagt tillbehör, ett av dessa är tranbärssås (cranberry sauce). Tranbär påminner om stora, ovala lingon och tranbärssås både ser ut och smakar nästan likadant som lingonsylt.

Stuffing brukar man också ha, men oftast tillagar man det i en form för sig, eftersom det tar evigheter att bli färdigt om man knökar in det i själva kalkonen som ändå tar flera timmar i ugnen innan den blir färdig. Stuffing är oftast brödsmulor smaksatt med lök och örter, i synnerhet salvia, men det kan också innehålla korvkött. För det mesta så köper man bara ett paket med stuffing-mix som blandas med lite vatten, eller en färdig folieform man bara kör in i ugnen och påminner om köttfärslimpa.

Gillar man brysselkål så lär man gilla brittisk julmat. Det är i princip ett ”måste”. Inte lika mycket ett ”måste”, men betydligt godare, är ugnsbakad blomkål i ostsås (cauliflower cheese), vilket man kan göra genom att bara ha kokt blomkål i en form och strö ost över, men det är godare om man gör en ostsås istället. Kokta ärter och morötter har man också, och gärna ugnsstekta palsternackor. Rödkål förekommer också, och på ungefär samma sätt som vi gör i Sverige! Det finns andra sorters grönsaker man kan ha också, till exempel mosad kålrot. Exakt vad som bjuds varierar mellan olika familjer.

Det finns många olika sätt man kan få till god potatis till julmaten. Dels så kan man ju ha vanlig kokt potatis, dels finns det inte sällan också potatismos, men det som är viktigast är de ugnsstekta potatisarna. Först förkokar man dem på spisen (annars tar de ju för evigt i ugnen!), sedan lägger man dem på en plåt och häller någon sorts fett på så att de blir krispiga och goda utanpå. De flesta tycker att gåsfett är det absolut bästa för detta, eftersom det kan hettas upp riktigt ordentligt utan att det börjar ryka och ha sig.

”Pigs in blankets” låter ganska konstigt, men det är bara minikorvar inlindade i bacon, och nej, vi är inte färdiga med köttet än! Även om kalkonen är själva mittpunkten så har man (beroende på budget) även andra sorters stekar, t.ex. lamm (med mintsås eller mintgelé, vilket för oss nordbor smakar tandkräm, eftersom det är grönmynta/spearmint som används), nötkött (med pepparrotssås och/eller engelsk senap som får det att kittlas i näsan på samma sätt som wasabi eftersom den är ungefär lika stark), och griskött (med apple sauce, vilket inte är samma sak som äpplemos, eftersom det brukar vara äppelbitar i den). Är det griskött kan det antingen vara typ kotlett eller gammon, som är saltad och nog är det närmsta man kan komma en svensk julskinka, även om det inte smakar likadant. Fettsvålen ovanpå är i ugnen tills den är krispig, vilket man har som tillbehör: ”crackling”.

En av de bästa påhitten när det gäller brittiska söndagsmiddagar i allmänhet är Yorkshirepuddingar. Man tar en muffinsplåt, häller lite olja i botten av varje ”håla” och ställer in den i ugnen så att oljan hettas upp. Under tiden gör man helt vanlig pannkakssmet. När oljan är varm häller man upp smeten på plåten, kanske 1/3 upp i varje ”håla”, och ställer in den i ugnen. Resultatet blir fluffiga mini-ugnspannkakor. Jag tror vi har lyckats exportera detta till mina föräldrar, för pappa tycker visst att de är tokigt goda! :D

Britter har oftast inte förstått det där med brun sås, utan de använder sky istället, som görs lite tjockare i konsistensen. Mätt blir man i vilket fall som helst!

Dricker man julmust till detta? Svagdricka? Julöl? Nej. Det finns ingen särskild juldricka, utan man kan dricka lite vad som helst. Vatten, läsk, öl, vin, vad som, det är inte så noga.

Som efterrätt, eller snarare mat när man orkar få i sig något igen, är ju då som sagt den anskrämliga julpuddingen. Har man tur kanske man får lite vaniljsås till som man kan dränka den i!

Vid varje sittplats brukar man lägga en smällkaramell. Detta är inte den sorten vi brukar klippa och klistra med silkepapper och toarullar och hänga i granen, utan den sorten man köper färdiga i affären. Man är två pers som drar i varsin ände tills smällkaramellen smäller (knallpulver) och den som ”vinner” får det som är inuti. Detta består av en silkepapperskrona, en liten lapp med en gåta och/eller dåligt skämt som man läser upp för resten av bordet, och en present. Kvalitén på presenten beror helt på hur mycket man velat betala för smällkaramellerna, men vanligtvis är det billigt plastskräp som gäller, typ en mini-jojo som inte fungerar eller en fem centimeter lång linjal.

Har man väl ätit så kan man alltid bänka sig framför TV:n. Traditionen med att bli önskad en god jul från oss alla till er alla är svensk, så klockan tre på juldagen är det ingen Kalle Anka som gäller, utan istället är det Drottning Elizabeth II som håller tal till nationen, vilket är ungefär lika spännande att se på som, tja, brysselkål. På kvällen blir det bättre, eftersom de populära TV-serierna vanligtvis gör en julspecial, ett särskilt julavsnitt. Doctor Who är ett exempel som hållit på i flera år nu, men regeln är att de flesta populära TV-serier har en julspecial (dramaserier som Downton Abbey och Call the Midwife, de dagliga såporna som EastEnders och Coronation Street, och de komediserier som är i ropet det året). Det är mycket att ställa in tajmern på så man inte missar något om man åker bort!

Med magen full av mat är det så dags att dra sig till sängs. Annandag Jul, ”Boxing Day”, är ju på väg och trots att det är en helgdag så lär mellandagsrean ha dragit i gång … Ve den som behöver fylla på skafferiet under julhelgen – både jul- och annandagen brukar vara helstängt överallt …

Om juldagen och/eller annandagen råkar infalla på en helg så blir måndagen och/eller tisdagen en röd dag, för man låter inte de lediga dagarna gå förlorade bara för att det är helg.