Julsnabbspelsidéer

För att spinna vidare på temat snabbspel så har vi satt ihop en lucka med lite kombination snabbspelstips och julspelsidéer. Mindre eller mer galna saker som kan hända på Hogwarts under julperioden.

Dessa kan vara långa spel också, eller så bestämmer man sig för att spela en liten stund av ett längre spel. Så även om det är möjligt att fortsätta spela jättelänge så avslutar man det med att eleverna sitter tyst och fortsätter att plugga eller att det blir en behaglig tystnad eller att eleven blir trött och går och lägger sig. Det finns så klart också massor av fler julidéer och julspel, använd fantasin! Men detta är “några” tips.

Julspelsidé

En elev (eller flera?) har förhäxat en mistel med en ”tvångsformel” som tvingar de som hamnar under den att kyssa/pussa varandra. De kan inte ta sig därifrån så klart. Kanske att de kan röra sig inom en meter ifrån varandra som max.

Idéer till snabbspel på detta

Två elever hamnar under en sådan mistel. Två lärare/personal hamnar under en sådan mistel (här finns större chans att de kan komma undan den med lite bra formler men det är upp till er!). En lärare ger sig ut för att ta bort sådana mistlar för gosh så irriterande de är och råkar på någon i korridoren. En prefekt dyker upp och försöker hjälpa till. En person fastnar i den och kommer inte loss för att ingen annan kommer dit och så kommer din karaktär dit och hjälper till (hämtar hjälp eller ger en puss/kyss). Vill man vara riktigt äventyrlig går det ju att en lärare och en elev fastnar där också, men då föreslår jag att läraren faktiskt lyckas ta ur dem ur dilemmat utan en kyss (om man inte råkar vara Merulafisk vill säga :look )

Julspelsidé: Spökkör sjunger julsånger

En kör av spöken drar runt i slottet och sjunger fina jullåtar för allt och alla (att en del kanske är lite för högt och lite för falskt hör ju inte hit!).

Idéer till snabbspel på detta

 • De ber folk som går förbi att stanna och lyssna. Kanske sjunga med eller hjälpa till att hitta rätt tonläge. Har du ett spöke så kan de ju hänga på!
 • Två kompisar bestämmer sig för att sjunga med.

Julspelsidé: Rustningar kastar snöbollar

Rustningarna har börjat att randomly kastat snöbollar på folk som går förbi. Vart de får tag på snöbollarna är det ingen som vet för det finns ju ingen snö inomhus och hur kan de ens krama snö med sina handskar?!

Idéer till snabbspel på detta

 • Två elever hjälps åt att komma undan snöbollarna som regnar ner över dem.
 • En elev blir träffad av en snöboll och får hjälp av en annan elev.
 • Två lärare går ihop och undersöker problemet för det måste ju bero på något! De lyckas inte fixa det eller så lyckas de få just de rustningarna att sluta men det betyder ju inte att andra slutar.

Julspelsidé: Sista middagen innan jullovet

Sista julmiddagen är i full sving. Det bjuds på god mat, kören sjunger en fin jullåt inför skolan och rektorn har precis hållit ett avskedstal. Dagen efter är det dags att åka hem med Hogwartsexpressen.

Idéer till snabbspel på detta

 • Två elever från samma elevhem har hamnat bredvid varandra. Är de vänner och pratar om alla coola saker de ska göra eller försöker de mest undvika varandra medan de måste be någon räcka dem en sak på bordet?
 • Någon ber någon annan att smaka på det här för det är jättegott! Den som ska provsmaka tycker det är jättegott också, eller bland det äckligaste den har ätit?
 • Det är dags att packa! Spel i sovsalarna medan eleverna packar ihop sina saker. Vissa har för mycket att packa ner för att få plats, någons husdjur har sprungit bort och andra har planerat sitt packande i flera dagar innan. Vad händer din elev?
 • Eleverna står och väntar på tåget tillbaka till London.

Julspelsidé: Care Package

Din elev (eller någon annans) har fått ett carepackage hemifrån med massa roliga magiska julgodisar. Andra än elever kan ju också tycka att godis är gott!

Idéer till snabbspel på detta

 • Hitta på roliga magiska julgodisar som din elev kan bjuda andra på eller som din elev kan provsmaka.
 • Din mugglarfödda elev bjuder andra på mugglargodisar. Hur konstiga är inte de?
 • En godisskål står i Lärarummet och ett par lärare passar på att smaka lite, alternativt tycker att godis är hemskt för att de är “The Grinch”.

Julspelsidé: Snöbollskrig

Snöbollskrig! Det är mycket snö på området så det är perfekt att det ordnas stora och små snöbollskrig.

Idéer till snabbspel på detta

 • Din elev och någon annan pratar om att de borde ha snöbollskrig. Kanske vid frukosten en lördag eller under en lektion.
 • Spela precis slutet av ett snöbollskrig. Vad ska karaktärerna göra efter snöbollskriget?
 • Spela precis början av ett snöbollskrig. Avsluta när det precis har tagit igång.
 • Gå med i ett snöbollskrig med din lärare eller kanske är det lärare som börjar ett snöbollskrig?! Gasp sådana galenskaper.

Julspelsidé: Hyggliga husalfer

Husalferna har varit extra snäll mot alla elever och lämnar muggar med varm choklad och marshmallows/vispgrädde i sällskapsrummet. Eleverna kan ta en mugg och mysa framför en varm brasa eller sätta sig och spela MMBC eller kanske skriva klart den där uppsatsen. Plugg blir mycket roligare med varm choklad.

Idéer till snabbspel på detta

 • Blanda ihop en kopp choklad åt en vän (vill de ha marshmallows eller vill de ha vispgrädde eller något annat som finns där?) och ge dem den.
 • Tycker din elev om choklad? Starta en diskussion om vad annars som husalferna skulle kunna bjuda på som din elev gillar.
 • Starta en diskussion om vad chokladen kommer från eller förklara för mugglarfödda elever vad en husalf är om din karaktär vet. Skapar detta en diskussion om husalfers rättigheter?
 • Det är den sista marshmallowen, tar din karaktär den sista fast någon annan ville ha den? Spela ut dramat mellan eleverna.

Julspelsidé: Julklappsfixande

Julklappar! Prefekterna har gått ihop och bestämt att man ska ha secret santa julklappsbyte med eleverna. Eller din elev kanske har köpt en julklapp till en annan som den ger innan det är dags att åka hem över julen.

Idéer till snabbspel på detta

 • Spela när din elev pratar med en annan om vad hen vill ha i julklapp. Eller kanske två lärare som pratar med varandra om vad de fått i julklapp eller vad de ska ge sin familj.
 • Pysselkväll! Elever eller lärare som sitter och pysslar julklappar de ska ge bort.
 • Ha secret santa med eleverna. Kanske är det till och med över elevhemsgränserna eller så är det begränsat till elevhem och årskurs.
 • Spela ett kort “öppna julklappar”-spel i sovsalen eller sällskapsrummet mellan eleverna. Eller i Stora Salen om eleverna är vänner över elevhemsgränserna.
 • Ha secret santa mellan lärarna. Hur kul och awkward vore inte det!
 • Spela ett kort “öppna julklappar”-spel i lärarrummet. Lärare kan också ge varandra julkappar med flit.