Tips och trix för en komplex karaktär

1. Balans. Människor är inte perfekta och alla har vi våra dåliga vanor och mindre smickrande egenskaper, så givetvis ska våra karaktärer också ha det!

2. Två sidor av samma mynt. Istället för att göra en lista på positiva och negativa egenskaper tycker jag om att tänka på vad ett personlighetsdrag kan föra med sig, för ofta kan en ju komma på en drös med både positiva och negativa saker om en tänker lite! Visst att "trevlig" kan låta som ett övervägande positivt drag, men kanske betyder det att karaktären också är FÖR trevlig och alltför ofta låter sig köras över av andra? Och sen kan en bara fortsätta dra i det hur länge som helst basically, haha. Hen låter sig lätt köras över, vilket i sin tur kanske betyder att hen alltid gör för mycket för sina vänner (och icke-vänner), så hen är alltid trött eftersom hen är uppe hela nätterna för att skriva rent elevhemskamraternas anteckningar osv osv. Min karaktär Candida tex är en pratglad och nyfiken flicka som gärna snöar in sig på saker. Det leder emellertid till att hon ibland, trots att hon egentligen inte menar något illa, kan vara en dålig lyssnare, "glömma" bort sina vänner och det faktum att de inte alltid är intresserade av samma saker som hon är. Hon kan således vara väldigt självisk, utan att hon själv ens inser det - det är bara det att det hon tänker på givetvis måste vara det som alla andra också tycker är det mest intressanta i världen just nu!

3. Vad betyder egentligen ett personlighetsdrag? Liksom, det är lätt att säga att ens karaktär är trevlig, men vad innebär det egentligen att vara trevlig? HUR är min karaktär trevlig? Vad gör hen för att visa upp det här personlighetsdraget? Och vad anser hen själv om det? Tycker karaktären att hen är trevlig, eller är hen blind för det och det är enbart andra som ser den egenskapen hos hen? Eller är det helt tvärtom, att det är min karaktär som tycker att hen är trevlig, men ingen annan karaktär håller med? Tycker alla att hen är trevlig? Är hen trevlig mot alla? Händer det att hen inte orkar vara trevlig, och hur reagerar hen när hen inte är det? Jag har tex min Hufflepuffare Winfred som inte alls tycker att han hör hemma i Hufflepuff, och därför ser han inte alls att rättvisa är något som är viktigt för honom, trots att det är det. Andra kanske inte heller alltid ser att han tycker att rättvisa är viktigt, för hans syn på rättvisa stämmer kanske inte överens om vad den generella bilden av det är. Istället har han en "antingen dödar du eller så dör du, den starkaste överlever"-mentalitet vilket är långt ifrån min egen idé av rättvisa, men för honom är det fullkomligt rättvist att trycka ned andra för att stärka sig själv. Om du inte slår tillbaka så förtjänar du, enligt honom, vad du får. Det finns så många syner på vad rättvisa är och försök komma på vad det innebär för just din karaktär.

4. Nature vs Nurture. Medfödda drag vs inlärda. Jag är ett fan av teorin att vi styrs mest av det sistnämnda, att vi helt enkelt i många fall är påverkade mer av vår uppfostran än av våra gener. Det tycker jag om att tänka kring när jag skapar mina karaktärer. Jag gillar att försöka förklara saker med hjälp av karaktärens bakgrund helt enkelt. Jag vet inte om jag skulle säga att det gör karaktären mer komplex, men det underlättar i alla fall väldigt mycket för mig personligen när jag spelar karaktären, vilket i sin tur kan leda till att hen får chansen att bli mer komplex. Genom att förstå mig på vilka hens förälder/föräldrar är och vad hen kommer ifrån kan jag också förstå hur hen kan tänkas agera i vissa situationer. Det hjälper mig att inte låsa mig alltför mycket på ett personlighetsdrag utan istället få en hel drös med abstrakta känslor kring karaktärens personlighet (jag vet inte hur jag bättre ska förklara det, haha) och varför hen agerar som hen gör i vissa situationer. Där går det också lite in att låta sina karaktärer växa och utvecklas av sina erfarenheter och sådant som kommer fram i spel.

5. Utsätt karaktären för olika situationer och olika karaktärer. En person beter sig inte alltid på samma sätt i alla situationer. Den coola ungen som alla andra alltid tycker är världens häftigast har säkerligen också sina svaga stunder där hen bara gråter och vill hem till mamma. Mobbaren som alltid är elak mot just den där eleven beter sig kanske på ett helt annat sätt och visar upp en annan sida när hen är med sin bästa vän. Genom att spela på dessa olika situationer och relationer kan en lära sig mycket om sin karaktär och dessutom se hen utvecklas till något mer än bara stereotypen "coola ungen" eller "mobbaren" tex. En "elak" karaktär är inte alltid elak precis som en "trevlig" karaktär inte alltid är trevlig, ibland spricker fasaden, ibland umgås den med någon som den känner annorlunda kring och ibland hamnar den i en situation som sätter den utanför sin bekvämlighetszon. Var inte rädd för att prova på att spela på det och utforska sådana sidor av dina karaktärer! Våga spela när hen "inte är sig själv" så att säga!

6. Motsägelser. Allt är inte svart och vitt och ibland är inte allt logiskt eller fint strukturerat. Ibland kan vi människor ha rätt många motsägelsefulla egenskaper i oss. Det går att vara både snäll och elak, både strukturerad och stökig. Den här punkten går en del ihop med punkt 5, att olika situationer kan få karaktären att bete sig på olika sätt.

7. Rädslor, drömmar, ambitioner, drivkraft. Att veta lite vad din karaktär är rädd för, drömmer om, har för ambitioner och drivkrafter kan verkligen hjälpa till att förstå varför hen agerar som hen gör. Det behöver inte vara stora saker - det behöver inte ens vara sådant som karaktären själv känner till, men det kan ligga där i deras bakhuvud och ändå påverka dem. Tex har jag min karaktär Paul som innan han började på HW umgicks med barn som var några år yngre än honom, för de jämngamla hade helt enkelt vuxit om honom och hans barnsliga historier. Han har aldrig reflekterat över det, men den där lilla detaljen att vänner har en tendens att växa upp före honom finns ändå i honom och han är - utan att veta om det själv - livrädd för att detsamma ska hända med de vännerna han nu har på HW. Jag skriver inte ut det i inlägg med honom, jag tror inte det är något jag direkt har nämnt och det är inget som han går och funderar över, men det finns där i mitt bakhuvud när jag skriver med honom och påverkar ibland hur han agerar i vissa situationer.

8. Lager, tex fasad vs inre. Det är en sak vad din karaktär visar upp för omvärlden, en helt annan vad hen faktiskt känner. Ibland kanske din karaktär är en douche som skrattar högt åt den där förstaårseleven som halkar i korridoren och drattar på rumpan, men i själva verket oroar sig din karaktär för den lilla ungen och avskyr sig själv för att hen skrattar högt. Den där coola ungen som gör alla modiga stunts och alltid leker pajas kanske är skiträdd hela tiden, eller kanske är hen jävligt trött på att alltid behöva dra skämt men inte vet hur hen ska kunna göra något annat, rädd för att folk ska se hen på ett annat sätt. Låt din karaktärs fasad spricka ibland. Kanske viskar den coola ungen en dag i sin bästis öra om hur rädd hen faktiskt är för att göra något, kanske söker din skrattande douche upp förstaårseleven senare för att be om ursäkt för sitt beteende. Eller låt bara den lilla sprickan i fasaden synas genom små, små detaljer. Den skrattande douchen kanske först rycker till som för att gå fram till förstaårseleven, men när hen hör sina vänner skratta kanske hen också brister ut i gapskratt. Den modiga coolisen kanske har ett brett leende på sina läppar och är full färd att högljutt proklamera sin egen storhet medan hen gör sig redo för ett ascoolt kvast-stunt, men handen darrar när den släpper taget om kvastskaftet.