Lära känna sin karaktär

Att man känner sin egen karaktär är självklart, men hur bra känner du egentligen honom eller henne? Kan du räkna upp vilka ärr den har och varför den har dem? Vet du hur halsbandet din karaktär bär om halsen ser ut? Vet du hur din elev känner sig varje morgon när den vaknar? Här har vi samlat en hel hög med små grejer som du kan använda för att lära känna din karaktär bättre och som du kan använda när du skriver inlägg eller startar spel. Här hittar du detaljer om utseende, saker man kanske inte alltid tänker på när det kommer till relationer, idéer till fritidssysselsättningar och lite annat smått och gått. Vi hoppas att du ska inspireras av detta och få fler idéer till ditt spelande och din karaktär!

Utseende

Kläder

Converse är mugglarskor, så att en magikerfödd karaktär skulle ha sådana skor är inte möjligt. När eleverna har lektioner måste de dessutom ha skoluniform, och då ingår det speciella skor. En annan sak som är mugglaraktigt är jeans, så är din karaktär magikerfödd så borde den inte ha på sig jeans ens på fritiden.

Väska

Hur bär dina elever omkring sina skolböcker och tillbehör? Har de dem bara i famnen med ett bälte virat om, använder de en axelremsväska eller kanske en ryggsäck? Kanske har väskan något speciellt märke som står för antingen något speciellt quidditchlag eller ett känt modemärke.

Klocka

Alla elever på Hogwarts borde ha en klocka, för här finns det inga mobiler att kolla tiden på och det är inte lätt att hitta någon klocka i korridorerna heller. Istället för att bara nämna att din elev tittar på klockan så kan du beskriva hur denna klocka ser ut. Det finns många olika modeller på armbandsur och alla har sin personliga favorit.

Smycken

När det gäller smycken så finns det ofta en historia bakom hur man fick sitt smycke. Man kan ha fått det vid en speciell händelse eller bara av en person som betyder mycket för en själv. Vad är historian bakom din karaktärs smycken?

"Skönhetsfläckar"

Fräknar, födelsemärken, finnar, ärr och andra ”kroppsdefekter” som syns har alla människor, och alla har vi någon dag då alla dessa stör oss otroligt mycket. Låt din elev ha en sådan dag så finns det mycket att skriva om!

Håret

Håruppsättningar, dåliga hårdagar eller om håret är nyklippt är saker man själv lägger mycket tankekraft på vissa dagar. Man kan känna sig ovanligt snygg med den här håruppsättningen man äntligen fått till eller med den nya frisyren, men man kan också må dåligt över att håret är totalt omöjligt att få bra eller att den senaste klippningen av håret inte gick alls som man tänkt.

Kroppsbyggnad

De flesta människor har faktiskt lite hull på kroppen, och många har mer än så. Trots att man som elev på Hogwarts tvingas gå mycket i trappor och korridorer och därför håller igång så kan man ändå ha olika kroppsformer. Alla människor är inte pinnsmala med perfekta former som ändå känner sig tjocka. Man kan ha breda eller smala axlar, höfter eller lår, man kan ha långa eller korta ben och armar och man kan ha små eller stora händer och fötter.

Hållning

Hållningen påverkas ofta av humör, självförtroende och situation. Är man på utmärkt humör och känner sig ovanligt snygg denna dag så går man nog omkring väldigt rak i ryggen, men mår man istället dåligt och känner sig som ensammast i hela världen så lär man sjunka ihop i ett försök att försvinna från jorden.

Känslor och egenskaper

Vanerörelser

Under en minut, tänk på varenda liten rörelse du gör och varje litet ljud du ger ifrån dig. Sitter du ständigt och skakar på ditt ena ben? Biter du dig i läppen? Drar du håret bakom örat? Ofta tänker man inte på att man gör dessa saker, men om man verkligen tänker efter så gör man det gång på gång. Detta är vad som är vanerörelser, och dessa finns hos alla människor. Självklart måste de också finnas hos din karaktär då! Nästa gång du skriver ett inlägg, ge din karaktär en vanerörelse!

Hemlängtan

Tänk dig att du är tolv år gammal, dina föräldrar är tiotals mil bort och du har inte träffat dem på flera månader. Visst skulle det kännas lite i magen? Speciellt när du ligger i din säng på kvällen och inte kan sova, eller kanske när dina vänner plötsligt har stuckit till frukosten utan dig. Många, om inte alla, elever på Hogwarts, oavsett elevhem och årskurs känner någon gång av hemlängtan. Man saknar sin säng, sin hund, sin mammas paj, sin grannes pelargoner och framförallt sina föräldrar och syskon. Hur gör din elev för att slå tillbaka mot hemlängtan? Gråter den tyst inne på en toalett, kramar den om sin mjukishippogriff eller pratar den med en äldre elev? Att spela sin elev när den har hemlängtan kan få en att lära känna en helt ny sida av den annars så kaxiga och självsäkra tredjeårseleven!

Allergier

Att ha en allergi är inte ovanligt bland svenska mugglare, och det är det knappast heller hos brittiska magiker. Det kan handla om pälsallergi, laktosintolerans eller allergi mot tomater. Hos magikerna kan det finnas ännu fler allergier! Vad sägs om att få eksem av salamandersvansar på trolldrycksläran eller snuva till följd av en viss växt på örtläran? Tänk efter om din karaktär har någon allergi och hur den i så fall yttrar sig och hur allvarlig den är! Kanske märks den inte alls, kanske behövs ett besök till sjukhusflygeln för att få medicin.

Rädslor

Tredje året på Hogwarts får eleverna möta sin boggart på en av lektionerna i Försvar mot Svartkonster och detta brukar leda till en hel del tankeverksamhet. Rädslor behöver dock inte vara så stora att ens boggart förvandlas till dem. Tänk efter vad din karaktär är rädd för

och varför! Kanske tycker den att det är obehagligt med getingar för att den blev stungen av en när den var fem, eller kanske känner den sig olustig i närheten av eld. Bara fantasin sätter gränser!

Sjukdomar

Folk blir sjuka, så är det bara. Om folk bor väldigt nära varandra och ständigt träffas blir ännu fler sjuka. Hogwarts är en internatskola, så sjukdomar sprider sig snabbt. Om en elev blir förkyld är det mycket möjligt att resten av eleverna som bor i samma sovsal snart är sjuka också. Visst kan man gå till sjukhusflygeln om man blir sjuk, men om man bara är lite snuvig eller har lite huvudvärk är det mycket möjligt att man släpar sig till lektionerna ändå. Låt din elev bli sjuk någon gång! Och varför inte råka nysa på en klasskamrat eller lärare när du ändå håller på?

Puberteten

Även magiker hamnar någon gång i puberteten. Tonårspojkarna går från pipiga och korta varelser till unga män med för långa armar och ben som knappt går att styra, en fjunliknande mustasch och en röst som lever sitt eget liv. De små flickorna får finnar, humörsvängningar och mens. Tiden som eleverna går på Hogwarts är också den tid då de går från barn till vuxna, och detta märks! Få en hel klass att fnittra när din tredjeårselevs röst plötsligt går upp en oktav när den svarar på en fråga, eller låt din fjärdeårselev försöka hålla handen framför näsan en hel dag i ett försök att dölja en ovanligt stor finne!

Saker i väskan/fickan

Öppna din väska, eller kolla i dina fickor, vad hittar du? Knappast är det bara skolböcker, pennor och papper! Vad bär just din karaktär med sig i fickor och i väskan? Chokladgrodekort, extrastrumpor eller kanske ett miniatyrschack? En väska är mer än en väska, den och dess innehåll kan spegla en karaktär riktigt mycket, så tänk efter vad som finns där!

Dålig dag

Varje dag känner man inte för att dansa in i Förvandlingskonstklassrummet. Vissa dagar är allt, rent ut sagt, skit. Håret ligger inte som det ska, finnen i pannan gör ont, man kan inte hitta två likadana strumpor, man försover sig, man har huvudvärk… Listan kan göras lång. Varför inte låta din elev ha en riktig skitdag där allt bara går fel och hen bara känner för att skrika förbannelser över hela världen?

Irriterande drag

Ingen är perfekt, inte heller karaktärerna. Någon harklar sig för ofta, någon drar undan luggen lite för ofta, någon drar alltid för dåliga skämt. Vad gör din karaktär som kan ses som irriterande av omgivningen?

Skratt

Alla skrattar vi olika. Kanske fnissar vi lite tyst, kanske grymtar vi som en gris eller kanske är vårt skratt mer en pipig inandning än ett faktiskt skratt. Ett skratt kan faktiskt säga mycket om en karaktär, och att beskriva din karaktärs skratt kan utveckla inlägget väldigt mycket!

Relationer

Vänner

Även om två karaktärer är riktigt nära vänner och kanske inte skulle bråka med varandra om deras liv såg ut som vårat, alltså att man tillbringar mycket tid ifrån varandra och inte bor tillsammans, blir det ganska annorlunda på Hogwarts. När man lever så nära inpå varandra blir man dels ofta väldigt tighta, men det leder också till att man åtminstone tjafsar lite med varandra någon gång. Det är oundvikligt om man bor ihop. Det behöver inte vara över stora saker som sträcker sig över en hel termin och flera spel alltid, även om sådant också händer, utan kan vara att man blir lite tjurig i allmänhet. Någon kan vara på dåligt humör, råka säga något som gör någon annan sur, det kan blir missförstånd etc. Tänk efter vad som är just din karaktärs svaga sidor i sociala sammanhang och spela på det.

Samtalsämnen

Samtalsämnen är något vi alla vet hur svårt det är att komma på, både i verkliga livet och på SH. Spelar man mot en av karaktärens vänner är det ganska enkelt, för ofta har vänner något gemensamt, men är det inte så kan det vara lite svårare. Tänk på vad som händer under den tiden på skolåret, quidditchsäsongen kanske borde vara i full gång, det kanske snart är jul, det kanske snart är slutprov. Tänk efter lite vad du brukar prata med dina klasskompisar om så går det nog lättare. Sedan kan det ju få bli pinsamma tystnader ibland också, speciellt om karaktärerna inte känner varandra så bra.

Djur

Att ha husdjur med sig till Hogwarts är väldigt vanligt, men det är något som sällan spelas på. Speciellt under första året borde det vara ganska vanligt att elever med hemlängtan sitter och gosar med sitt husdjur eftersom det är det enda som påminner dem om hemma, om de nu inte går till äldre syskon eller något i den stilen. Låt djuren vara med lite på ett hörn, det kan vara att den bara går förbi, sitter i knäet samtidigt som karaktären pratar med någon annan eller att karaktären tänker på den. Det borde inte heller vara speciellt ovanligt att i alla fall råttorna dör av ålder efter ett par år och säkert dör en katt, uggla eller padda då och då med. Alla elever har ju inte med sig små djurungar och dessutom finns risken att djuren skadas.

Inte som att sova över hos en kompis

Även om eleverna delar sovsal med nära vänner är det troligtvis inte som att sova över hos en kompis eftersom man har vant sig vid det. Även om man kanske ligger och pratar orkar man nog inte ligga och prata halva natten varje natt och speciellt de yngre eleverna skulle inte orka om de inte fick sova ordentligt. Får man för lite sömn brukar de flesta bli lite smågriniga och det märks dagen därpå. Någon gång kan det ju vara så att vissa är jättepratiga och hur pigga som helst och att någon helst av allt bara vill sova, men inte lyckas få de andra att lyssna. Ett sådant spel kan vara jättebra om man vill att två elever ska börja ogilla varandra, för vad är mer irriterande än att inte få sova?

Skitsnack

Som det nämns ett antal gånger i böckerna sprids rykten väldigt fort på Hogwarts. Alla snackar om alla och sanningen ändras när den går från mun till mun. Skvaller är något som intresserar många och ett jättebra samtalsämne. Lite vad man skvallrar om beror ju på hur gammal man är och vilket elevhem man går i, samt hur bra man är på att få reda på saker. Det är ju så i verkliga livet också, vissa vet om skvallervärda saker innan det ens har hänt medan det tar mycket längre tid att nå fram till andra.

Kroppsspråk

Man säger mer med kroppen än med ord, men ändå så brukar man vara bättre på att få fram vad karaktären säger snarare än vad kroppen visar. Hur går karaktären när den kommer in i klassrummet till exempel, är det med självsäkra, stora steg eller med små myrsteg samtidigt som han eller hon mest verkar vilja försvinna från jordens yta? Skriker hela karaktärens kroppsspråk att sniglar är det äckligaste han eller hon vet när sådana ska i trolldrycker på trolldryckslektionerna eller bryr han eller hon sig inte om det. Bästa vänner brukar ha en förmåga att kunna säga saker till varandra med bara blickar och miner och i allmänhet brukar man kunna se på två personers kroppsspråk om de står varandra nära när de umgås.

Vardagsspel

De flesta spel man spelar är sådant som förändrar karaktärens liv, som att den blir tillsammans med någon, får en ny vänner eller upptäcker ett nytt intresse. Något som däremot tyvärr ofta glöms bort är vardagsspel. Att spela en grupp kompisar som bara sitter och chillar i sällskapsrummet, ett par som är ute och går på området hand i hand eller en helt vanlig eftermiddag då man sysslar med sitt största intresse är också kul. Det man kan tänka på också är att alla spel inte behöver vara fasligt långa. Man kan spela ett samtal med en vän som utspelar sig under fem minuter på en kort rast mellan två lektioner. Det behöver inte vara stort och avancerat, uppskatta de små stunderna i livet.

Tavlor och spöken

Tavlor och spöken går ju också att prata med och även om det nog är ganska ovanligt att man får en djupare relation till någon av dem så är det säkert många elever som har någon form av relation till åtminstone ett spöke eller en tavla. Ta till exempel Nästan Huvudlöse Nick, Missnöjda Myrtle, Sir Cadogan, Tjocka Damen, alla de är spöken och tavlor som nämns ett antal gånger i böckerna. Dessutom har vi ju en finfin poltergeist som det säkert finns några yngre elever som är rädda för och äldre elever som stör sig på.

Fritid

Hårklippning

Eleverna är hemifrån flera månader i sträck och det är också deras frisyrer. Håret växer alltså och då kan man behöva klippa det. Vem väljer din karaktär till att låta klippa sitt hår? Bästa vännen som inte har någon vana alls, eller kanske tjejen i femman som satt upp ett anslag på anslagstavlan om att hon gör det för ett par siklar?

Läxhjälp

Alla Hogwarts elever har läxor och alla elever är talangfulla inom olika ämnen. Det är då knappast ovanligt att elever hjälper varandra med läxorna. Många äldre elever kan nog tänka sig att hjälpa till, men även jämnåriga, och om ingen vill hjälpa till så kan man ju alltid fresta med en ask Bertie Botts bönor, eller kanske en bunt chokladgrodekort. Om man inte känner för att be en elev om hjälp så finns också läxhjälp i Stora Salen vissa tider på dagen då det finns lärare tillgängliga för att övervaka och hjälpa till.

Vadslagning

Elevhemscupen i quidditch intresserar och engagerar många, och chansen är stor att någon elev kommit på tanken att slå vad om utgången på den stundande matchen. Att slå vad om quidditch och andra små grejer är knappast ovanligt på Hogwarts, men tänk på att detta kanske inte är så populärt hos lärare och föräldrar, så något straff kan bli aktuellt om din elev blir upptäckt!

Spel

Knallkort, trollkarlsschack o.s.v. är ett perfekt tidsfördriv en regnig eftermiddag när läxhögarna blivit så stora att man inte ens vill se åt deras håll. Så låt din karaktär slå sig ned i sällskapsrummet, plocka fram kortleken och spela ett par partier med en god vän eller två.

Hjälpa att göra saker magiskt

Ju högre upp i årskurserna man kommer, desto duktigare blir man på magi. Detta utnyttjar många genom att piffa till någon ägodel lite extra, och kanske även hjälpa andra att göra någonting lite mer magiskt. Colin Creevey pratade ju glatt om att han hört att man skulle kunna göra fotona magiska sen, så din elev kan säkert finna glädje i att göra någonting lite mer magiskt också!

Svart handel

Att smuggla in saker som kan ses som förbjudna på ett eller annat sätt är inte något som var och varannan elev gör, men här och var på skolan så finns det helt klart några elever som gör det. Det kan handla om kärleksdrycker, fusk att använda på lektionerna eller till och med tobak och alkohol. Om du vill att din karaktär har fått tag i något sådant genom att köpa det från en annan elev, eller till och med smugglat in det själv, tänk först efter noga om din karaktär verkligen är en sådan som skulle göra det eller om den kanske till och med är en sådan som går till en professor och skvallrar!

Anslagstavlan

I alla skolans sällskapsrum finns en anslagstavla där meddelanden av olika slag sätts upp. Det kan vara reklam från butiker och postorderföretag, tidningsartiklar som någon tycker att alla ska läsa och meddelanden från professorer, prefekter och elevhemsföreståndare. Annat som kan dyka upp är efterlysningar om saker som försvunnit, skämtteckningar från retsamma vänner och klagolappar om paddor i fåtöljerna. Anslagstavlorna kan både lärare och elever sätta upp meddelanden på, så om din karaktär behöver dela med sig av något så är det en bra plats att göra det på!

Lektioner

Reagera!

Ifall någon av de andra karaktärerna i lektionen gör något speciellt så är det din uppgift att låta din karaktär reagera. Tänk på hur du själv skulle reagera om något plötsligt exploderar bredvid dig, eller om någon nyser ovanligt högljutt! Inte skulle du väl bara sitta där som om ingenting hänt?

Misslyckanden

Alla elever misslyckas då och då, vissa mer än andra. Det finns de som alltid misslyckas med vad de än försöker med, och så finns det de som nästan aldrig misslyckas, men som blir extra sura om det någon gång skulle hända. Speciellt på Trolldrycksläralektionerna så finns det enorma chanser till misslyckanden, för där är det ovanligt med helt felfria brygder!

Pinsamheter

Alla har vi väl haft de där riktigt pinsamma ögonblicken då alla verkar titta på en. Antingen så lyckas man snubbla till ordentligt på sina egna fötter, tappa alla sina pennor på golvet eller så kanske man råkar ge ifrån sig något konstigt ljud som får alla att se rakt mot en själv. Även våra karaktärer kan förstås råka ut för det här, så låt pinsamheterna flöda!

Lyssna inte alltid på allt

När man sitter på en lektion och läraren pratar i all oändlighet så kan inte ens de mest skärpta eleverna lyssna till varenda ord som läraren säger. Plötsligt kommer man på sig själv med att fundera på vad det blir till mat, när ens böcker måste lämnas tillbaka till biblioteket eller när man tidigast borde kunna få svar på brevet man nyss skickade till sina föräldrar.

Vad gör de runt omkring?

Om man känner sig lite osäker på vad man ska göra eller kanske bara har lite tråkigt, så kan man se sig omkring och se vad de runt omkring en gör. Man kan snegla på hur bänkgrannen börjar sin skrivuppift eller så kan man se hur alla andra gör för att mosa sina plommon på rätt sätt, istället för att bara köra på och riskera att göra helt fel!

Lappar mellan elever

Istället för att prata eller viska på lektionerna, så kan man använda ett pergament och skriva till varandra istället. De lite äldre eleverna har kanske lärt sig rätt formel för att kunna skicka svalor till varandra dessutom. Se upp så att läraren inte får syn på det bara!

Kaos ibland på lektionerna

Även om man ibland kan tro att det på Hogwarts alltid är ordning och reda på varenda lektion så är det nog inte riktigt sant. Precis som på vanliga skolor i Sverige finns det nog lektioner även på Hogwarts som inte kan beskrivas som annat än kaos. Alla elever har myror i brallan och vad än uppgiften är så verkar den vara för svår för eleverna så att de inte orkar ta tag i den. Diskussionsuppgifter kan det nog finnas, och där finns det gott om möjligheter för att prata om helt andra saker!

Poängavdrag/strafftjänster

Var inte rädd för att låta din karaktär få/ge poängavdrag eller strafftjänst. Alla elever får det någon gång, så varför inte spela på det istället för att låta det vara ännu en av de där sakerna som man vet händer med karaktären men man aldrig spelar! Kanske kan det vara en sak som händer din elev en av de där riktigt dåliga dagarna.

Skoltrötthet

Man kan inte alltid hålla sig på topp i skolan, utan ibland känner man verkligen inte för att plugga. Man måste tvinga sig själv för att kunna öppna läroboken och att skriva bara en mening på den där uppsatsen känns som en omöjlighet. Trots att betygen sjunker så orkar man helt enkelt inte göra något åt det, för det går bara inte att hitta motivationen till att plugga. Detta kan hålla i sig i allt från en dag till flera år, det beror helt på personen som råkar ut för det.