Namnmotiveringar

Det finns bra och dåliga sätt att fylla i en namnmotivering på hemsidan, så här får du veta vad namnmotiveringar är till för och när du bör använda dem - och hur du bör göra för att öka dina chanser att få namnet godkänt.

När behövs en namnmotivering?

När namnet du angett inte är engelskt, walesiskt, skotskt, irländskt eller gaeliskt (för Hogwarts, då - det är ju inte konstigt om en person på Beauxbatons har ett franskt namn, eller någon på Durmstrang har ett ryskt namn!) utan är från något annat land.

Om du har ett helt vanligt namn så behöver du inte fylla i en motivering. Emma, exempelvis. Det behöver ingen motivering, eftersom det är ett vanligt brittiskt namn. Eoghan är ett irländskt namn och behöver inte heller motiveras, så länge som föräldrarna är irländare.

Hade du anmält “Cho Chang” så hade du bara behövt säga “föräldrarna kommer från Kina”, medan “Seamus Finnigan” inte behöver förklaras, med andra ord.

Om bägge föräldrar är magiker kan du också komma undan med lite underligare namn utan att det behöver förklaras. “Draco Malfoy” låter lite knepigt om det vore en mugglare, men på en magiker står det inte ut överhuvudtaget.

Om du hittar på ett namn själv så brukar det funka så länge som det faktiskt LÅTER som att det skulle kunna vara ett riktigt namn. “Bexhill”, för att ta ett exempel från SH, är inte ett efternamn i verkligheten, utan är en kustort (Bexhill-on-Sea) i East Sussex. Engelska plats- och ortsnamn brukar fungera ganska bra som engelska efternamn i allmänhet, för övrigt.

Exempel på godkända namnmotiveringar

Är en eller bägge föräldrar (eller föräldrars föräldrar) från ett annat land, så är det bara att man skriver det. Namnmotiveringar behöver inte vara krångliga alls, utan huvudsaken är att man ger en förklaring till varför man vill ha ett namn som inte vanligtvis skulle passa in bland alla John Smith. :)

  • Tyska rötter på faderns sida (han fick bestämma namnen)
  • Hans föräldrars föräldrar invandrade till Storbritannien från Indien på 1960-talet.
  • Efternamnet tog föräldrarna när de bodde ett antal år i Indien, sedan gillade de det så mycket att de behöll det.
  • Mamman kom till England från Paris fyra år innan flickan föddes. Eftersom mamman är fransyska och pappan engelsman fick flickan ett förnamn och ett efternamn som fungerar i både Frankrike och England.
  • Eftersom hans mor är från ryssland kändes det rätt med ett ryskt och ett brittiskt namn (hans pappa är född i Birmingham).
  • Hon är för på en Onsdag och därför heter hon Wednesday!!
  • Jag har använt mig av den latinska termen "Tilia Cordata" som betyder trädet Lind, och sammanslagit orden på ett smidigt sätt. Kopplingen/historien skulle vara att min karaktärs farfars far bodde på en herrgård full av lindar. Han beundrade trädet så mycket att han lät sig ge min karaktärs släkt det namnet.
  • Namnet kom av hennes fars kärlek till sin hemstad, och den stora katedralen där. Hennes farfar jobbade i katedralen som präst och var mycket belåten över valet av namn på hans sondotter.
  • Mellannamnet kom att att hennes pappa växte upp där och på grund av kärleken till hans fru valde han att flytta till England före hans dotter föddes. Hon gick med på att ge parets dotter namnet eftersom hon även älskar både katedralen och staden.

Det är lite olika svårighetsgrad på dem allihop, men alla spelare som använde ovanstående namnmotiveringar fick namnen godkända.

Exempel på underkända namnmotiveringar

Eftersom en namnmotivering är till för att ge Sorteringshattarna en orsak att godkänna ett underligt eller ovanligt namn så räcker det inte att säga t.ex. "jag tycker om namnet". Att DU tycker om namnet är ingen anledning till att godkänna namnet i spelet.

Här är en lista på verkliga namnmotiveringar och varför de inte fungerar som motiveringar:

ett gammalt släktnamn, väldigt ovanligt, har gått från far till son i århundranden. (snälla godkänn det)

Släktnamn BRUKAR gå i arv... det är det de är till för!

Ovanligt namn

Ja, men VARFÖR har föräldrarna valt ett så pass ovanligt namn när de lika gärna kunde döpt ungen till Trevor eller Lucy? "Rutherford" må vara ett ovanligt namn (och vanligtvis ett efternamn och inte förnamn), men har föräldrarna döpt honom till det för att de är såååå medelklass, eller för att de är stora beundrare av fysikern Ernest Rutherford, eller någon annan anledning?

Gillar namnet och låter roligt / Älskar namnet

Förvisso, men det är ingen anledning till att det skulle passa in på SH, lika lite som "för att jag vill att hen ska heta så!" ;)

ovanligt namn men även lite konstigt.

Det är precis därför du behöver ge en förklaring till varför din karaktär heter så, inte bara konstatera att det är ovanligt och konstigt. Det kan Sorteringshattarna också göra.

X är mitt förnamn på riktigt, och Y är min fästmans efternamn.

I det här fallet gällde det ett ryskt förnamn och ett arabiskt efternamn. Att det finns folk som heter så på riktigt kvittar - här var det kombinationen det handlade om. Hur kommer det sig att en flicka född och uppvuxen i Sheffield har ett ryskt-arabiskt namn? Här skulle i så fall en korrekt motivering vara t.ex. "hennes mamma är från Ryssland och pappan är från Irak". Svårare än så behöver det inte vara!

jag känner en person som heter så i efternamn.

Ibland kan detta funka, men då måste man ge lite fler detaljer, t.ex. som en spelare gjorde om ett namn på Beauxbatons:

Jag har ingen länk till efternamnet. Det enda jag har är mina kusiner, vars pappa är från Frankrike. De har detta efternamn. Vad jag vet är hela hans släkt från Frankrike. Det enda jag egentligen kan garantera är att det finns någon som heter så i efternamn, och som bor i Frankrike.

Här är det förklarat inte bara att det finns någon ospecifierad person som heter så någonstans i Sverige, utan VEM man känner som heter så och att de kommer ifrån landet i fråga.

mörkt påmminner om slytherin

Det är kanske en förklaring till varför namnet ser ut som det gör, men inte en orsak till varför det skulle vara trovärdigt med en karaktär som heter så.

Jag hittade namnet på internet.

Internet kryllar av konstiga namn. Det betyder inte att vi tycker att de passar in i ett seriöst rollspel.

Kom ihåg

En namnmotivering är till för att övertyga en skeptisk Sorteringshatt om att de borde godkänna ett konstigt/ovanligt/påhittat/utländskt namn på din karaktär. Har du en bra motivering så kan du komma undan med ganska mycket.

Har du ingen bra förklaring till varför din karaktär tvunget måste heta Obi-Wan Applejack Tinselworm-Smythe XXII mer än att "det verkar häftigt och jag gillar Star Wars och My Little Pony" så har du inte tänkt igenom namnet tillräckligt. Om du däremot hade kommit med en förklaring som säger att karaktärens FÖRÄLDRAR (som trots allt namnger barnet ON) är Star Wars-nördar och bronies och liknande så kan vi börja diskutera - men utan en förklaring underkänner Sorteringshatten namnet innan hen ens hunnit uttala det.

Ger du en vettig förklaring till varför din karaktär skulle ha ett så extremkonstigt namn som Obi-Wan Applejack Tinselworm-Smythe XXII så finns det en CHANS att namnet kommer godkännas. Det är absolut ingen garanti, men en bra resonemang om varför namnet borde passa in på SH lär få Sorteringshatten att åtminstone överväga att godkänna det istället för att bara underkänna det utan att blinka.

Det är inte rekommenderat att försöka argumentera med en Sorteringshatt att din karaktärs efternamn MÅSTE vara ett engelskt efternamn för du hade minsann en brevvän i Scarborough som hette Lisiewicz/Adeyemi/Küçük i efternamn och din brevvän var faktiskt 100% engelsk, så det så. Låter namnet så pass extremt icke-engelskt så betyder det att någonstans i släktträdet, behöver inte vara just pappa eller mamma, så var det NÅGON som INTE föddes i Storbritannien, vare sig du vill eller inte.

Att fortsätta hävda hur fel Sorteringshatten har, även när du får länkar till källor som bevisar att och varför Sorteringshatten har rätt, betyder att du slösar bort din egen tid eftersom Sorteringshatten aldrig kommer att hålla med dig om att det måste vara ett engelskt efternamn bara för att din brevvän hette så. Om du bara hade sagt “hens farfarsfar var från Polen/Nigeria/Turkiet” (något som ändå kan vara så pass långt tillbaka i tiden att det inte behöver ha någon betydelse för karaktärens vardag om det är det du är rädd för) så skulle namnanmälan ha godkänts för längesedan ... så gör det inte svårare för dig än det är.