Privatskolor och kommunala skolor

I Storbritannien finns både kommunala skolor som är gratis och privatskolor som kostar att gå i. För att ha en riktig chans till högavlönade statusjobb "måste" man gå på en privat skola. Det är inte alla som har råd med sådana, och så är det även med Hogwarts. Utbildningen är dock gratis och de som inte har råd att köpa nya kläder och så vidare får ekonomiskt stöd till att köpa det som behövs så att de ändå kan gå på Hogwarts. Hogwarts har ändå internat-mentaliteten på ett sätt en kommunal skola inte har.

Det är väldigt bra att få gå på ett internat (boarding school) och om särskilt om din elev är mugglarfödd är detta en helt fantastisk möjlighet. På dessa internat är disciplinen ofta stenhård. På en kommunal skola som jag besökte i södra England var det väldigt mycket strängare än i Sverige. Man var tvungen att ha skoluniformen på ett visst sätt, grinden och stängslet som omringade skolan låstes när skolan började och besök hos rektorn för beteenden som vi i Sverige rycker på axlarna åt förekom. Om det är så strängt på en kommunal skola kan ni tänka er hur läget är på ett internat.

Ofta har ens föräldrar höga krav på elevernas prestationer, trots allt betalar föräldrarna för barnens utbildning på privatskolor och internat. Okej, inte på Hogwarts, men med tanke på att det är en mycket välansedd skola som funnits i tusen år så vill föräldrarna knappast att eleverna ska slappa.

Liten sidenote ...

En annan viktig sak att tänka på är att Storbritannien består av fyra länder: England, Skottland, Wales och Nordirland. Irland tillhör INTE Storbritannien. Det är tvärtom inte helt ovanligt att irländarna känner ett visst hat mot britterna som under lång tid har koloniserat Irland. Huruvida Nordirland är brittisk eller inte är också ett känsligt ämne.

Ska man förvirra saken ytterligare så heter det "United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland". UK/Förenade Kungariket är alltså alla fyra länder, medan Great Britain/Storbritannien egentligen bara är England, Skottland och Wales.