Ryska Imperiet: Gamaiun

Гамаюн школа-інтернат для ведьмаков і відьом в Алушті
(Hamayun shkola-internat dlya ved'makov i vid'om v Alushti)

  • Upptagningsområde: Ukraina
  • Skolans fullständiga namn: Gamaiun internatskola för häxmästare och häxor i Alushta. (Gamaiun är en mytologisk fågel med profetisk förmåga. På ukrainska uttalas namnet ”Hamajun”, men det engelska/svenska namnet på fågeln uttalas med G som på ryska.)
  • Skolan kallas vanligtvis: Gamaiun (/Hamaiun), Alushta-skolan.
  • Undervisningsspråk: Ukrainska. Viss hjälp finns dock för de barn som talar ryska som modersmål.
  • Antal elever: ca 750
  • Ålder på eleverna: 10-17
  • Antal årskurser: 7. Skolan följer samma struktur som den ukrainska mugglarskolan, och årskurserna fortsätter därför räkna uppåt från detta, vilket innebär att skolan omfattar årskurserna 5-11.
  • Skolans placering: På halvön Krim (Crimea), i bergen, någonstans i dalen/längs berget Demerdzhi, i dalen som kallas Spökdalen av mugglarna. Berget och dalen ligger i närheten av staden Alushta. Berget är känt för sina konstiga rockformationer, vilka ser ut som spöken om natten där dimman sänker sig (se Ukrainian Week: The Angels and Demons of the Demerdzhi Mountain Range och #10 av Ukrainian Week: Top 10 Mystical Spots in Ukraine). Skolan ligger i en avkrok av dalen, med en trollformel över sig, vilken gör att om en objuden person försöker gå in där så sänker sig dimman och låter dem irra runt tills de kommer ut ur dalen igen.

Historia

Skolan har hållt sig stark genom åren, och har vid mer än ett tillfälle varit involverade i olika konflikter. De har fostrat eleverna till att bli starka grupper, och genom åren har de nog varit den av skolorna inom ryska imperiet där eleverna känner starkast sammanhållning även långt efter att de gått ut skolan.

Skolan grundades

1234, av en före detta trupp ur den dåvarande tsaren (Vladimir V):s armé. Dessa sju trollkarlar och häxor hade gått igenom väldigt mycket tillsammans, och var för alltid sammansvetsade. De hade länge drömt om att kunna erbjuda ett bättre liv för sina efterkommande, och då de fick väl tilltagna pensioner från tsaren för sin långa och trogna tjänst så hade de äntligen möjlighet till detta.

Deras idé handlade dels om att tillhandahålla utbildning för barnen, men också om att försöka göra barnen till lika väl sammansvetsade grupper som de själva var, och detta hade de väl i åtanke när de skapade sitt elevhemssystem.

Grundarna baserade gruppdynamiken efter sin egen trupp, och de roller de själva hade tagit på sig. De var Morfey Kronovich Fantazenko (Ledaren), Oleksy Mykhailovich Sewick (Beskyddaren), Eva Davidivna Kulesha (Vårdaren), Dorofey Mefodiyevich Ivanov (Filosofen), Tetyana Romanivna Ivanova (Ingenjören), Miroslav Platonovich Pajari (Kreatören), och Valerian Dmytrovich Kedzierski (Läraren).

Målsättning

Att fostra framgångsrika magiker åt det ryska imperiet. Att eleverna ska lära sig fungera som en grupp, och väga upp för varandras svagheter.

Skolbyggnaden

Skolan är formad som en femuddig stjärna, där varje udd har ett torn, där de fem elevhemmen bor. Skolan är byggd i skinande grå, nästan silvrig, sten. En femhörnig borggård ligger i mitten av byggnaden, och i mitten av borggården finns en staty av de sju grundarna.

Eftersom skolan har en unik form är en hel del av rummen också lite annorlunda utformade för att passa ihop. (Går inte alltid att ha fyrkantiga rum om inte byggnaden också är fyrkantig). Det finns också gott om hemliga gångar och bortglömda små utrymmen, där man trots bästa vilja inte kunnat få rummen att passa ihop med utsidan av byggnaden.

Omgivningarna

Skolan befinner sig i en dal som är gömd för mugglarna. Denna dal är rätt stor, och gränsen för var de kan gå är utmärkta. De kan även flyga inom dalen, så länge de inte flyger för högt. Dalen de befinner sig i, liksom resten av området utanför, har många stora stenbumlingar som står här och var. Det finns också en hel del spöken i området, men den stora majoriteten av dessa är vänligt inställda till skolan och eleverna.

Det finns en ruin en bit bort från skolan av en liten fästning. Delar av borgmuren och ett av tornen står fortfarande, och eleverna leker ofta herre på täppan, eller liknande lekar där.

Borta i det sydöstra hörnet av dalen finns ett förbjudet område. En liten damm finns där, och i denna dammen bor ett av de få ovänligt inställda spökena i området. Spöket ifråga är en ung flicka vid namn Vasilisa, som var femton när hon dränkte sig själv, eftersom hennes fästman hade gift sig med en annan. Hon är klädd i en kort vit tunika, har långt blont hår som hon alltid har utsläppt, och verkar alltid vara blöt. Hon har också en förkärlek för att locka till sig unga män och försöka dränka dem, om de kommer i närheten av hennes damm, vilket är varför området däromkring är förbjudet. Dammen kallas Rusalka-dammen, eller Vasilisas vatten, beroende på vem man frågar.

Antagningsprocessen

Alla magikerbarn i Ukraina bjuds in till antagningsprovet det år de är 10 senast 31 augusti. Antagningsprovet är ett grundläggande test i läsförståelse och uppsatsskrivning, för att säkerställa att barnen kommer klara av skolan. Den stora majoriteten av barn klarar av testet, men de som inte gör det skickas hem med rekommendationen att gå om fjärde årskursen i mugglarskolan.

Om de inte klarade av provet första gången bjuds de åter in nästa år. Även då får de göra provet, men i princip alla klarar av det på andra försöket, och skolan släpper troligtvis in nästan alla elever på andra försöket, om de inte misslyckas något enormt.

I samband med antagningsprovet håller skolan även en liten intervju på ca 10 minuter, för att komma underfund med vilka egenskaper barnen har potential för.

Skolavgift

Gamaiun har en skolavgift. Skolavgiften täcker undervisning, mat och husrum. Familjerna behöver dessutom säkerställa att barnen har skolböcker, material och uniformer, men de får köpa detta själva, vilket gör att de fattigare familjerna kan spara en liten slant genom att köpa begagnat.

Skolavgiften är inte överdrivet hög, och de flesta kan betala den, men den kan vara lite problematisk för de allra fattigaste.

Elevhem

Gamaiun delar in eleverna i elevhem baserat på vilka egenskaper de bedöms ha potential för. Det är dock inte så enkelt att alla med samma potential hamnar i samma elevhem, utan istället sorteras de så att varje elevhem ska bli en komplett enhet.

De kategorier skolan har är följande: Ledare, Beskyddare, Vårdare, Filosof, Ingenjör, Kreatör, och Lärare. Ledare är de som har förmåga att motivera och leda andra. Beskyddare har ett inre kall att hindra utomstående från att skada någon de älskar. Vårdare vill ta hand om andra, människor eller djur, och få dem att må bra. Filosofer ställer frågor och letar efter svar, de ser ständigt framåt för att komma på nya idéer. Ingenjörer är de som alltid letar efter praktiska lösningar på problem, och som kan hjälpa nya idéer att bli verklighet. Kreatörer har lust att skapa nya saker, att berätta historier, att måla, och att skapa musik. Lärare till sist är de som kan ta åt sig kunskap och förmedla den vidare till andra.

Det finns fem elevhem. Varje årskurs ska varje elevhem ha åtminstone en Ledare och en Beskyddare. Eftersom det i snitt är ungefär 20 elever per elevhem per år brukar inte detta vara något jätteproblem, men det har hänt att skolan har gett elever som egentligen skulle passa allra bäst i någon annan roll en av dessa roller (t.ex. någon med stark talang som Filosof och mindre stark talang som Ledare har fått rollen som Ledare). Helst ska det inte vara fler än två Ledare per enhet, då detta kan skapa maktkonflikter. Det är också rekommenderat att varje elevhemsenhet ska ha åtminstone en Vårdare och en Lärare. Filosof, Ingenjör och Kreatör är inte riktigt lika viktiga, även om skolan så klart helst ser att varje elevhemsenhet har åtminstone en av varje. Eftersom det finns sju kategorier och i snitt 20 elever per enhet kommer naturligtvis en del av kategorierna att ha mer än en elev.

Elevhemmen bor i varsitt av skolans fem torn. De har namn efter ädelstenar – Almaz (Алмаз - ”Diamant”), Topaz (Топаз - ”Topas”), Smarahd (Смарагд - ”Smaragd”), Rubin (Рубін - ”Rubin”) och Sapfir (Сапфір - ”Safir”).

Sortering

Uppdelningen går till genom att en grupp lärare sätter sig ner och diskuterar resultaten från elevernas antagnings-uppsatser och -intervjuer. De delar först upp eleverna efter egenskaper, och när alla har fått en roll delas de upp i elevhem. Denna uppdelning sker bara någon dag efter provet, och eleverna får därmed veta vilket elevhem de kommer tillhöra redan i antagningsbrevet. Vilken roll de kommer uppfylla inom elevhemmet får de dock inte veta förrän de kommer till skolan, då en liten ceremoni hålls för förstaårseleverna.

Tanken är att eleverna i varje elevhem ska komplettera varandra och väga upp för varandras svagheter. De som har svårt att motivera sig själva behöver en Ledare som peppar på dem, de som är svaga behöver någon som beskyddar dem, och så vidare. Skolan vill uppmuntra eleverna att tänka som en grupp och alltid vara medvetna om varandra.

Skoluniform

Gamaiun har en skoluniform. Uniformerna har uppdaterats ett par gånger genom åren, senast i mitten av 1700-talet, då stilen ändrades för att påminna om de uniformer en del arméer bar vid den tiden.

Två elever med skoluniform

Pojkar och flickor bär till vardags samma uniform, med byxor. Högtidsversionen av uniformen inkluderar dock kjol för flickorna.

Elevhemmen har varsin färg – Vit för Almaz, Röd för Rubin, Blå för Sapfir, Grön för Smarahd, och Gul för Topaz.

Varje roll inom elevhemmen har en symbol – Ledare har en krona, Beskyddare en sköld, Vårdare ett fågelnäste med tre ägg i, Filosof en uggla, Ingenjör en bro, Kreatör ett bläckhorn med en fjäderpenna i, och Lärare en bok.

Uniformen består av vit skjorta, mörkgrå knäbyxor, mörkgrå väst, vita strumpor och en ljusgrå rock med detaljer i elevhemmets färg. Till detta bärs en svart tricorn (trekornshatt/trekantshatt), samt svarta skor eller svarta knähöga stövlar.

Både väst och rock har insignier som visar vilken årskurs man går i, vilket elevhem man tillhör, och vilken roll man har inom sitt elevhem. Elevhemmet visas med detaljer i elevhemmets färg, årskurs visas genom att man varje år får en linje tillagd.

Skolan delar nu och då även ut utmärkelser, men de flesta av dessa förväntas bara bäras vid högtidstillfällen, inte till vardags.

Högtidsvarianten av uniformen ser på många sätt ut som vardagsvarianten, förutom att västen och byxor är svarta, flickorna bär svart långkjol istället för byxor, och mörkgrå rock med elevhemsfärgerna. Till detta förväntas eleverna då också bära sina eventuella utmärkelser.

Giftermål/Graviditeter

Får elever gifta sig: Nej
Får elever bli gravida: Nej.

Skolan kan ibland göra undantag från äktenskapsregeln, särskilt om det bedöms vara ”in the best interests” åt en ung flicka, till exempel om hennes föräldrar dött och hon därmed behöver en ny förmyndare. Gifter man sig utan tillstånd från skolan relegeras man direkt.

Blir en flicka gravid under skoltiden så relegeras hon direkt. Är fadern en elev på skolan blir även han relegerad, men det har funnits ett fåtal undantag där pojken har fått gå kvar på skolan.

Straff/belöningssystem

En stor del av både straff och belöningar är kollektiva. Detta för att elevhemmet som grupp ska uppmuntra varandra att sköta sig. Belöningar kommer i olika former – enkla belöningar kan till exempel vara att elevhemmet får efterrätt efter middagen, medan större saker belönas med till exempel en utflykt till något spännande ställe.

Vissa utmärkelser kan delas ut för saker som hänt på skolan, men många andra av utmärkelserna kräver att elevhemsenheten först utmärkt sig på något bra sätt, varpå lärarna bedömer dem vara redo för ett enhetstest. Dessa test kommer i många former, allt från överlevnadsträning i vildmarken, till att bygga en bro över ett hinder, till att sätta upp en pjäs. Klarar enheten testet får de sin utmärkelse.

Straff kan vara saker som att hela elevhemmet missar middag, får kvarsittning, eller att alla får ett rapp över knogarna. Vissa av de mildaste eller hårdaste straffen delas dock ut individuellt, milda straff eftersom de inte bedöms vara allvarliga nog att straffa någon förutom den skyldiga, och hårdaste straffen för att de bedöms vara så allvarliga att det är klart att den skyldiga inte lyssnat på vad dess klasskamrater har att säga.

När ett individuellt straff ska delas ut tillåter dock skolan att någon annan än den skyldiga erbjuder sig i deras ställe. Rätt så ofta händer det därmed att en Ledare eller Beskyddare väljer att ta straffet istället för en av sina klasskamrater. Tanken bakom detta är att straffet i sig skulle ha fått den skyldiga på bättre tankar, men likaså bör vetskapen om att deras felsteg orsakade att deras oskyldiga klasskamrat fick lida.

Ämnen/specialämnen

Skolan lägger stor vikt på praktiska ämnen, särskilt de som kan användas i strid, men också andra slags praktiska saker. De tycker också teorin är viktig, men i slutänden försöker de alltid visa för eleverna vad de har för praktisk nytta av allt.

De läser Försvar Mot Svartkonster, Duellteknik (med vissa element av vapenträning), Kvastflygning, Maskeringsmagi, Naturmagi (med inslag av sköta/hantera magiska djur och varelser), Magisk Sjukvårdskunskap, och Överlevnadsmagi (vilket är ett ämne där de lär sig formler för att navigera, hitta mat och hitta/frambringa vatten, göra upp eld, fixa sovplats och göra den säker från intrång, och dylika saker). Alla ovanstående ämnen har starka inslag av att lära sig överleva på egen hand i vildmarken vid behov, eller att kunna försvara sig själv och andra vid attack.

De läser även Vardagsmagi (trollformellära, med tyngdpunkt på saker man har nytta av i vardagen), Förvandlingskonst, Brygder och Botanik (kombinerad ÖRT och TDL), och Historia (med tyngdpunkt på det ryska imperiet, men även element av Mytologi och lite Astronomi).

Skolan anordnar nu och då även mini-kurser på kvällstid, vilka är frivilliga att läsa. Där kan eleverna lära sig andra språk, dans, teater, laga mat, och liknande.