Hur man garanterat får Spelledarrådet att godkänna ens ansökningar

Eller okej, "garanterat" är väl att ta i om sanningen ska fram, så titeln borde kanske ha varit något mer i stil med hur man bäst går till väga för att försäkra sig om att inte få bakläxa på en ansökan, vilket i sin tur gör att det tar längre tid att få ett färdigt beslut ... men det är lite väl långt.

"Hur kan man vara säker på att SL-rådet godkänner min ansökan?" är en sådan fråga som vi hör ganska ofta. Helt 100% säker kan man ju aldrig vara egentligen - det beror ju faktiskt på vad man ansöker om - men det finns vissa saker som gör det lättare för oss att ta ställning till en ansökan utan att behöva kontakta spelaren och be om följdfrågor för att det är för lite att gå på för att kunna säga något konkret.

Därför bör du tänka på att alla ansökningar du skickar in till SL-rådet besvarar så många av dessa frågor som är relevant för ansökan, om än inte nödvändigtvis i just den här ordningen:

  • Vem?
  • Vad?
  • När?
  • Hur?
  • Var?
  • Varför?

Vem?

Vilken karaktär handlar det om? Var finns karaktären, d.v.s. årskurs/[elevhem], skola/magivärlden, yrke. Vem är det ON som ansökan gäller? Är karaktären överhuvudtaget godkänd än, eller är det någon som du bara har på planeringsstadiet än så länge? Är det kanske en släkt det gäller och inte en enskild karaktär? (Är det en släkt måste det först finnas en godkänd karaktär med det efternamnet!)

Vad?

Vad är det du ansöker om? Här är alltså själva orsaken till att du skickar in en ansökan överhuvudtaget. Vad är det du vill ska hända? (T.ex. vill du att släkten ska bli Övre Mellanstatus eller vill du att en elev ska utveckla en svår fobi mot skolbänkar?) Du behöver vara detaljerad, särskilt om det gäller en fysisk eller psykisk åkomma, men vi vill inte få in 10000 ord av t.ex. ovidkommande släkthistoria när allt vi behöver veta för att kunna ta beslut om statushöjning går att uttrycka på högst 200. Även om du är grymt stolt över den 5000 ord långa ansökan så får du tänka på att vi ska orka läsa det också. ;) Försök var kort och koncis men få ändå med sådant som faktiskt är viktigt att veta för att kunna säga ja eller nej till det.

När?

Det här gäller både ON och OFF. Är det något som ska utspela sig i en viss årskurs och/eller tid på året ON och i så fall när? När hade du tänkt dig att du skulle utföra detta OFF? Är det en karaktär du planerar så kanske du inte tänkt anmäla den förrän om ett halvår - då är det bra om vi vet ifall det är någon du redan skickat in namnanmälan till eller någon som du bara överväger. Är det någon specialkaraktär det redan finns en av så kanske du inte kan få det godkänt förrän den första karaktären gått upp en årskurs eller två. Var ute i god - men rimlig - tid. Är det t.ex. en elevkaraktär som inte ens är godkänd än så ansök inte om saker som inte är tänka att hända dem förrän i femman och liknande - det kan du vänta med tills hen går i fyran innan du ansöker - om det inte är så att karaktären ska börja direkt i femman.

Hur?

Hur hade du tänkt genomföra det du ansöker om? Om det är en karaktär som föddes med chockrosa hår, hur kommer det sig? Drack mamman någon trolldryck medan barnet låg i magen, eller vad hände? Hur fick släkten högt anseende bland andra magiker till den grad att de nu anses vara "värda mer" än andra? Såg karaktären sin mamma mördas mitt framför ögonen på honom/henne när hen bara var tre år gammal och det är därför hen är så sugen på att ha ihjäl folk som tonåringar/vuxna?

Om det gäller en verklig fysisk eller psykisk åkomma, läs på vad symptomen är, vad orsakerna till åkomman är och hur det kan botas/lindras. Ett "jag vill att min karaktär ska vara schizofren" godkänns inte. Det finns flera olika sätt schizofreni yttrar sig, och vi vill veta vilken sort de ska ha, till vilken grad, och om karaktären ska medicineras för det (om det går), och så vidare.

Var?

Var händer detta? Detta är inte relevant för alla ansökningar, men om det är någon som ska råka ut för en olycka så behöver vi veta var du hade tänkt dig att olyckan skulle inträffa. Är det någon som ska ramla av en kvast och dö, är det på Hogwarts quidditchplan du tänkte dig att det skulle hända, eller hemma på sommarlovet, eller är det ett vuxet proffs under en ligamatch? Är det något du tänker dig ska hända på en särskild plats i forumet OFF eller liknande, så hör det också in här.

Varför?

Detta är nog det viktigaste av allt. Vad är orsaken till att du vill spela detta? I vissa fall så kan vi tycka att "det verkar kul/intressant/utmanande att spela" är en fullgod förklaring, men i de flesta fall så behövs det lite mer än så. Klart att det vore kul/intressant/utmanande för dig att spela en karaktär med elefantöron, men alltså ... det är liksom inget riktigt skäl. Är det någon särskild poäng med att de ska ha just elefantöron? Har det någon särskild betydelse för dig som spelare? Vad vill du åstadkomma med att låta karaktären ha elefantöron istället för vanliga öron? Varför måste hen ha just elefantöron istället för att de kanske bara har lite utstående, och därför är något mer iögonfallande, "standardöron"?

I verkliga livet kan man ha komplex över hur mycket som helst, utan att man för den sakens skull faktiskt ser annorlunda ut enligt alla andra. Det är faktiskt mer troligt att karaktären går och tycker att deras öron är jättehemska och ser ut som "elefantöron" och skäms innerligt över detta och försöker göra allt för att få dem att se "normala" ut, men att folk som träffar dem kanske inte tänker på det alls, eller ens märker det.

Det är också väldigt vanligt att man vill att ens karaktär ska vara väldigt "späshall" för att man tror att det på något sätt skulle vara tråkigt att ha en karaktär som är helt normal. Man behöver inte låta en karaktär vara en "special snowflake" för att de ska vara roliga att spela. "Normala" karaktärer med sina hopp, drömmar, fel, brister och skavanker är mer utmanande att spela, och är dessutom roligare i längden.

Många vill att deras karaktärer, i synnerhet deras första karaktär (vilket är orsaken till att vi är ganska petiga när det gäller specialtillstånd för spelares första karaktärer), ska vara lite udda och märkvärdiga, men i själva verket så blir det istället så att de där elefantöronen de skulle skämmas så över omedelbart blir något som alla andra elever tycker är ganska coolt eller inte reagerar på alls. Genom att alla karaktärer vill sticka ut så blir det helt enkelt så att de istället försvinner i mängden ... vilket är värt att komma ihåg ...

Men i alla fall. En bra SL-ansökan besvarar så många av ovanstående frågor som är relevant för det man ansöker om. Besvarar du dem och är hyfsat detaljerad, men utan att skriva tusentals ord om det, så är det mer troligt att din ansökan kan godkännas (eller underkännas) på första försöket, utan att du behöver komplettera med mer information och liknande. :)

För mer information om vad som händer när man väl har skickat in en ansökan, se Hur Spelledarrådet fattar beslut.