Släktforskning 101

Du har skapat någon karaktär eller två, och du känner att det skulle vara kul att bygga upp en släkt till din senaste karaktär. I den här luckan kommer lite tips och tricks på hur du ska gå tillväga för att komma igång med släktforskning på SH.

Att bara kolla in de andra släkterna i släktforskningsforumet kan verka lite rörigt, och vår fokus kommer att ligga på att skapa en trovärdig och levande släkt. Då reglerna i släktforskningsforumet kräver att minst en spelad karaktär finns så kommer vi att skapa en släkt genom att utgå från en (hypotetisk) nygodkänd Hogwartselev. Så möt vår senaste karaktär, hufflepuffpojken Liam Taggart:


Enligt Liams bakgrund, som vi redan fått godkänd, har han växt upp på Irland som enda barnet till sina två pappor Dougal och James. Båda papporna är magiker, och gården som Liam växt upp på har gått i arv i generationer på pappa Dougals sida. Han har också umgåtts mycket med sina kusiner Niel och Reagan som bor i närheten. Farmor och farfar bor också på gården, och det är de som sköter om den stora äppelodlingen som finns på farmen. Liam, hans pappor, faster, farbror och kusiner hjälper självklart alltid till under skördesäsongen, men ingen stör farmor när hon gör gårdens egna äppelcider!

Nu när vi ska skapa släkten Taggart, vad har vi att utgå ifrån? Förutom det bakgrunden säger så kan vi kolla på efternamnet vi har valt. Taggart är en anglifiering av det irländska efternamnet Mac an tSagairt som betyder “prästens son”. Då vi gör en magikerfamilj så kan vi kanske anta att namnet kommer från en avlägsen mugglarsläktning eftersom präst inte är ett vanligt yrke inom magikervärlden. Då vi ändå tycker om betydelsen av namnet så bestämmer vi oss att det faktiskt är en (adopterad) prästson som gifter sig med en häxa någon gång på 1600-talet som får vara släktens start!

I vilken ände vi börjar släktforskningen? Om vi väljer att börja vid prästsonen på 1600-talet och gå neråt eller om vi börjar med Liam och hans familj och arbetar oss uppåt är helt upp till smak och tycke. För det här exemplet så kommer vi att utgå från Liam och klättra oss uppåt i rak linje till vår stamfader, för att sen möjliggöra att fylla ut släktträdet.


När vi börjar nerifrån så kan det vara enkelt att rita upp ledet med papper och penna, som visas ovan. Det för att få sig en visualisering av hur släkten ser ut. Själv använder jag oftast ett anteckningsblock att kladda i till en början, då gör jag trädformat (ovan) eller listformat (nedan). Det finns också olika program som kan hjälpa till med släktforskning, flera SH:are använder Family Echo för att ge ett exempel.

Vi kollar på Liams familj när vi går upp. Beroende på vad vi är ute efter i vår släktforskning kanske vi genast reder ut detaljerna om hur många syskon farfar har, vad de hette och hur många barn de får. Är vi mer intresserade av att få en stomme att bygga vidare på så kanske vi bara skriver en kort anteckning om familjen och klättrar vidare uppåt. Som exempel:

Liam, ensambarn till Dougal och James.
Dougal och Deidre, barn till Fionn. Deidre är gift med kinesisk man och har barnen Reagan och Niel.
Fionn, har 3 syskon, barn till Conor.
Conor, barn till Seamus. Conor har en bror samt ett syskon som åstadkommit någonting.
Seamus, oäkta barn till Siobhán som relegerades när hon blev gravid.
Siobhán, fjärde barnet av sex.
o.s.v.

Här ser vi en stomme ta form, Liam är barn till Dougal som är barn till Fionn osv upp till Siobhán. Eftersom vi har bestämt att släkten grundas på 1600-talet så kan det vara bra att skriva en liten anteckning om ungefär när varje person är född. Då kan en tumregel att hålla sig till vara att föräldrarna är mellan 20-30 år äldre än sitt barn, där vi också kan ta hänsyn till om personen är första barnet i barnaskaran. Om vi tänker oss att Liam är född runt 2006 (alltså 11 år idag) så är det inte orimligt att hans pappa är född 1972, vi kan tänka oss att han är lite äldre då det är mer av en process att skaffa barn som samkönat par. Sedan klättrar vi uppåt och sätter tillsist att Siobhán, som kanske är 16-17 när hon får barn är född runt 1880, vi har alltså en hel del generationer till att klättra innan vi är uppe på 1600-talet.

Som en avslutning kan vi kolla på hur det vi hittills har skrivit skulle se ut i det listformat som de flesta SH:are använder för att illustrera sina släktträd. Då många väljer att grundaren är generation 1 eller 0, och vi inte har kommit upp till grundaren än så nämns varje generation här istället med en bokstav, och specifika syskonskaror med en siffra (alla med samma bokstav och siffra är alltså syskon). Ett plustecken (+) beskriver ett förhållande av något slag och pilen (=>) visar vilken syskonskara någon är förälder till.

F1 Person Taggart
F1 Person Taggart
F1 Person Taggart
F1 Siobhán Taggart (f. 1881) => E1
F1 Person Taggart
F1 Person Taggart

E1 Seamus Taggart (f. 1897) => D1

D1 Conor Taggart (f. 1926) => C1
D1 Pojke Taggart
D1 Person Taggart (åstadkom nåt)

C1 Fionn Taggart (f. 1949) + Farmor => B1
C1 Person Taggart
C1 Person Taggart
C1 Person Taggart

B1 Dougal Taggart (f. 1972) + James ? (f. 197x) => A1
B1 Deidre Taggart (f. 1976) + Weilong Zhang (f. 1975) => A2

A1 Liam Taggart (f. 2006)
A2 Niel Taggart (f. 200x)
A2 Reagan Taggart (f. 200x)

I Släktforskning 102 kommer vi prata lite mer om att få släkten att kännas levande, och inte bara som en lista på namn!