Tema: Löften

Vi lovar i enlighet med våra förhoppningar och håller i enlighet med våra farhågor.
- François de la Rochefoucauld

Gott nytt år! Så här i januari brukar vi tänka mycket båda framåt och bakåt. Vad gjorde vi för fel förra året? Vad kan vi göra bättre det kommande året? Många tar tillfället i akt att avge nyårslöften, föresatser att förändra sina liv på ett eller annat sätt. Detta är varför månadens tema är just löften. Det behöver dock inte nödvändigtvis vara nyårslöften - vi välkomnar alla löften, föresatser och förbindelser.

Löften är viktiga. Den som avger ett löfte ingår på sätt och vis ett kontrakt med den andra personen - inte nödvändigtvis ett juridiskt bindande sådant, utan ett socialt kontrakt. Den som inte håller vad den lovar blir sedd som opålitlig. Precis vad man lovar kan vara väldigt spritt - det kan vara att man säger att man ska utföra en viss tjänst, att man ska hålla något hemligt, eller att man lovar ett visst objekt till någon annan.

Förslag på spelidéer

  • Nyårslöften, så klart. Vad vill just din karaktär förändra i sitt liv? Är det något de pratar högt om, eller något de håller tyst om och bara tänker för sig själva? Vilka ansatser gör de för att hålla nyårslöftet? Hur länge klarar de av det?
  • Brutna löften. Ibland går saker inte som man vill. Har din karaktär lovat något som hen inte kan leva upp till? Hur påverkar detta hens omgivning? Eller är det kanske så att någon annan lovat något till din karaktär och sedan inte levt upp till förväntingarna?
  • Förlovningar, äktenskap och skiljsmässor. Två personer lovar att alltid älska varandra. Kommer de kunna hålla detta löfte, eller blir livets påfrestningar för mycket?
  • Hemligheter. Hemligheter finns både stora och små. Kanske har din karaktär något som den bara måste dela med sig av? Kanske får den höra en hemlighet och måste lova att bevara den? Hur länge klarar den av det i så fall? Vilka hemligheter skulle din karaktär kunna bära på? Vad händer om hemligheten blir offentlig?
  • Pålitlig eller opålitlig? Vad har din karaktär för rykte egentligen? Är det så att andra vet att hen alltid håller det hen lovar, eller tvärtom? Hur påverkar tilliten (eller bristen därav) din karaktär?
  • Kontrakt. Juridiskt bindande löften. Även här handlar det om att man lovar att utföra en tjänst eller tillhandahålla en produkt - men om man inte gör det kan ärendet gå till domstol. Kan vara allt från sekretessavtal till beställning av en trollbrygd. Vad behöver din karaktär ingå kontrakt om? Vad blir konsekvenserna om hen inte uppfyller sina förpliktelser?