Titlar

Även fast SH står för Svenska Hogwarts utspelar sig större delen av rollspelet i Storbritannien eller på Irland. Det kan vara svårt att ha koll på hur den brittiska skolan är och hur man ska titulera professorer, kompisar och andra.

Professor

Alla professorer på Hogwarts ska tituleras med Professor ”Efternamn”. Det är inte okej att säga vare sig Mr/Ms eller bara efternamn. Tänk på böckerna, det är inte särskilt troligt att Harry och de andra eleverna skulle kalla Snape för endast Snape och inte professor Snape. Om Harry eller annan elev kallar honom för bara Snape så ligger de risigt till. Glöm inte heller att Dumbledore påpekar för Harry att Snape är professor Snape när Harry nämner Severus Snape i Harry och Dumbledores privata samtal.

Man kan också säga Sir till en professor på Hogwarts förutsatt att professorn är man.

Om det är en kvinnlig professor kallar man henne antingen för professor och sedan efternamn eller för Miss, även om karaktären är gift. Det är som att kalla en lärare för "fröken" på svenska.

Om man bryter mot dessa regler för hur man ska titulera en professor så kan det leda till både poängavdrag och strafftjänst.

Det är inte bara elevkaraktärer som gör det här fel, det finns också vissa misstag hos lärare. I Sverige kallar vi alltid våra lärare vid första namn men i England är det helt otänkbart. Därför är det väldigt ovanligt att en lärare tycker det är okej att eleverna kallar honom/henne vid förnamn. Återigen ett exempel från böckerna, Harry, Ron och Hermione kallar aldrig Hagrid vid förnamn. Detta beror mycket på att han är äldre än dom är, alltså är det respektlöst för Harry m.fl. att kalla Hagrid för Rubeus. Dock är det inte lika ovanligt att en vuxen som har en vänskaplig relation med en elev kallar eleven vid förnamn. Exempel på detta är att både Hagrid och Dumbledore kallar Harry vid förnamn, men Harry kallar dem vid efternamn och eventuell titel.

Elever

Konversationer mellan elever ser också rätt annorlunda ut i Storbritannien från Sverige. Innan man känner någon väl kallar man den andra personen vid efternamn. Om man blir närmare vänner så kan man kalla varandra vid förnamn. Harry m.fl. kallar aldrig Draco Malfoy för bara Draco utan istället är det Malfoy. Malfoy gör likadant och kallar Harry för Potter. Var gränsen går för när man börjar kalla någon vid förnamn är lite diffus, men det händer inte direkt i en vänskap. Det är heller inte helt omöjligt att man kallar sina vänner vid efternamn även när man är vänner.