V som i variation

Helt plötsligt händer det. Karaktären, som en gång i tiden när du satt och planerade och skrev hans eller hennes bakgrund kändes som den mest intressanta varelsen på denna jord känns hux flux fruktansvärt tråkig och som att den bara gör samma saker hela tiden, dag ut och dag in. Hen jobbar på lektionerna, pratar med sina vänner lite nu och då och är lite sur på någon klasskamrat som hen inte gillar.

Allt går på rutin och ser alltid likadant ut och spellusten ligger på botten, i alla fall för just den här karaktären. Det där med spellust är något som brukar kunna gå lite i vågor, ena dagen kan man skriva 500 ord i ett inlägg utan problem och nästa är det jobbigt bara att skriva svenskahogwarts.com i adressfältet. Hur man ska få till lusten att skriva tänkte jag inte babbla på massa om nu (se gärna När spellusten sviker), men däremot har jag lite tips på hur man kan variera spelandet av karaktären och i alla fall få det att inte kännas lika enformigt och samtidigt lite roligare.

Lusten att lära

Vi kan börja med lektionerna. Det är något som ofta kan kännas som ett måste och som något man spelar enbart för att karaktären ska åldras. Har man dessutom ett antal karaktärer har man ofta spelat lektionerna flera gånger, i alla fall de i yngre årskurserna. Grejen är att lektionsspel inte alls behöver bli tråkigt. En stor del av ämnena är praktiska ämnen där eleverna utövar någon form av magi och magi är något som kan gå galet fel, vilket är kul att spela på.

Även om karaktären inte är dålig, utan ganska medelmåttig i ämnet, så misslyckas de nog ganska många gånger. Inte bara att det inte händer något, utan småsaker, som att trolldrycken har jättekonstig konsistens, stenen som ska förvandlas helt plötsligt är rosa eller något i den stilen. Är karaktären dålig på det har man ännu större möjligheter, då är det bara att misslyckas i den mängd som nu känns lämplig.

Råkar karaktären nu vara duktig är ju det där med att misslyckas inte lika aktuellt. Nog för att det händer då också, men inte lika ofta. Det man kan spela på då istället är kanske att karaktären blir uttråkad och börjar göra något annat, kanske prata med en kompis, rita eller bara sitta och titta ut genom fönstret, beroende på hur hen är som person.

Ett annat tips för lektioner som funkar på spel i allmänhet är att försöka inkludera små detaljer. Lektioner är något de har varje dag och något som går på rutin, men även om det gör det så finns det alltid små detaljer man kan hitta på för att få lite variation. Ett tips är att titta vilken tid på året det utspelar sig. Är det sista veckan innan jul? Då är det nog många som är alldeles hög på julstämning och mest tänker på saker de ska göra under lovet, beroende på hur deras förhållande till jul och lov är. Är det under någon tid på året då det är blött och slaskigt och många är förkylda? Låt karaktären vara förkyld och sitta och hosta och snörvla i sin bänk. Utspelar sig lektionen under den tiden karaktären fyller år, som till exempel början av mars och karaktären fyller den andra kan man skriva att hen fyller år snart eller precis har fyllt år.

Med lite fantasi kan man hitta på massor av tänkbara scenarion som kan höja och sänka en persons humör, alltifrån att det var god mat till lunch till att hen är stressad och har mycket att göra. Annat man kan tänka på när det gäller detaljer är vad man vet händer under just den delen av året i karaktärens liv. Bråkar hen med en kompis, är nykär eller går igenom någon annan känslomässig förändring? Spela på det, för sådant påverkar en oftast mycket och även om karaktären i vanliga fall älskar eller hatar ämnet förändrar sådant i regel ens humör.

Den gigantiska världen utanför skolan

Utanför lektionerna finns det tusen möjligheter till roliga spel och framför allt förändring. Att välja att trådar ska utspela sig på ett annat ställe än vad man brukar är ett tips som kan göra skillnad och ge nya idéer. Båthuset kan bli ett perfekt ställe för ett par att smita undan och pussas lite på, karaktärer som tycker väldigt mycket om quidditch och till och med spelar i något av elevhemslagen kan mycket väl tänkas hänga nere vid planen för att umgås med folk innan och efter träningar, smygtitta lite på när folk tränar och sådant.

En annan sak man kan spela är att din karaktär och en kompis går en promenad, pratar och att reagera på saker som händer runt omkring. Det behöver absolut inte vara något speciellt, men kan vara ett bra sätt att variera sig i spelet eftersom det finns massor att se som du kan reagera på runt om i skolan och på området.

Nya relationer, eller någon förändring i de din karaktär redan har inbjuder också till nya, spännande spel. Att spela två karaktärer som är ganska olika och se vart spelet för en är kul och ger ju dessutom chansen att det kan utvecklas till en riktigt intressant relation så som bästa ovänner, rätt annorlunda kärlek eller något annat lite halvmysko. Vill man ändra om och greja lite i de relationer man redan har kan man ju till exempel spela ett litet bråk mellan två bästa vänner, låta en ytlig bekantskap utvecklas till en liten crush eller vad nu du och den andra karaktärens spelare kan komma på. Fantasin (och vissa rimliga gränser) är vad som sätter gränserna.

Det sista jag tänkte ta upp är att låta din karaktär gå igenom någon fas av förändring. Större delen av tiden på Hogwarts är ju karaktärerna tonåringar och då och även i förpuberteten är det mycket som händer. Tänk efter lite, hur skulle din karaktärs tonårsrevolt se ut? De flesta gör någon form av frigörelse från föräldrarna och barndomen, det är mest storleken och hur det ter sig som varierar.

Det är ju inte heller bara tonårsrevolter som händer, utan de flesta blir mer och mer medvetna om sitt utseende och kroppen, ändras när det gäller intresse och smak och upptäcker att personer av motsatta eller samma kön, eller kanske bägge samtidigt, kan vara intressanta på mer sätt än som kompisar. Det sista är inget som behöver betyda att de går och förälskar sig i någon, utan kan vara mer allmänt funderande. Förpubertets- eller tonårshormoner är i allmänhet kul att ha att göra med när man spelar.

Nu är ju de här tipsen främst riktat till skolelever, men vill man så kan man ju enkelt göra om dem så att de funkar för en vuxen karaktär också. Relationsdelen går ju att göra på ungefär samma sätt, istället för lektioner så kan man spela arbetsrelaterade saker och förändringar får man ju anpassa till åldern. Giftermål, barn, barnbarn, fyrtioårskriser, skilsmässor och vad man nu kan komma på som passar just den karaktären.

Med de orden är jag klar och hoppas att ni kan få tips till lite roliga saker att spela i alla fall.