Vad är rollspel egentligen?

Rollspel innebär att man låtsas vara någon annan. När barn leker Kitty, Röda och Vita Rosen, pirater eller cowboys och indianer är det rollspel de håller på med - de låtsas ju vara någon annan. Det är samma sak med skådespelare, men de har ett manus att gå efter. I ett Internet-baserat rollspel som SH så går själva spelandet ut på att man skriver om sin karaktär, som en sorts berättelse.

Man kan skriva ("spela") på många olika sätt. Det är bara fantasin som sätter gränser. Man kan göra det i verkliga livet med sina kompisar - man kan sitta och prata som man skriver, eller så kan man leka att man är karaktären (det är detta som kallas "levande rollspel" när det sker mellan tonåringar och vuxna, medan samma sak bland barn kallas att "leka"). Annars kan man skriva ner sina småbitar berättande i skrivblock med sina kompisar. På Internet gör man samma sak över kompisprogram (t.ex. Skype), chat som på IRC/Internet Relay Chat (mIRC, X-Chat), epost, eller i forumet. Det är i forumet det mesta av spelandet sker.

I rollspelet har man en eller flera karaktärer som man spelar med, d.v.s. skriver berättelser om. Karaktären i fråga kan t.ex. utgöras av en elev på Hogwarts, precis som Harry Potter och hans vänner. Eleverna går på lektioner, quidditchmatcher, tar en promenad nere vid sjön eller vad man nu kan hitta på att skriva om. Man kan skriva en hel liten novell om hur ens elev sitter och kämpar med sina läxor i sällskapsrummet, eller så kan man skriva en kort bit om hur de äter frukost i Stora Salen, där andra spelare kan skriva att deras karaktärer också äter frukost, och att de två samtalar med varandra. De som vill kan även få spela elever på Beauxbatons eller Durmstrang, lärare, eller anställda på Trolldomsministeriet och liknande.

Slöseri med tid eller utvecklande av kreativitet?

Är inte rollspelande bara ett slöseri med tid? Eskapism? Eskapism, visst, det går ju inte att förneka, för det är ganska kul att drömma sig bort ifrån verkligheten ibland. En del gör detta genom att se på TV, andra genom att läsa böcker, och några genom att rollspela. Att det skulle vara ett slöseri med tid håller vi däremot inte med om.

Om det är något rollspel är bra på, så är det att utveckla sina medlemmars kreativitet! Man utvecklar och förbättrar sitt skrivande - stavning och grammatik också, ifall man har problem med sådant - men man lär sig även att se saker ur andras perspektiv. Har man en karaktär som är totalt olik en själv (det är oerhört vanligt) så får man se hur världen ser ut enligt dem, och på så sätt lär man sig att alla andra kanske inte alls tycker och tänker precis som en själv och utvecklar sin empatiska förmåga.

Sedan är det förstås även en kul hobby att skriva!

Värt att veta om SH

Eftersom många av ämnena elevkaraktärerna får lära sig i skolan är baserade på fakta istället för fritt ihopfantiserade, så finns det mycket man kan lära sig. Vi påstår inte att det är en absolut sanning, och vi predikar inte om något.

De ämnen som lärs ut på Hogwarts och som till vissa delar är verklighetsbaserade i olika utsträckningar är följande: Astronomi, Filosofi, Forntida Runor, Latin, Mytologi, Naturmagi, Spiritsm, Spådomskonst, Talmagi, och Örtlära. Man kan naturligtvis diskutera nivån verklighet vs påhitt i de flesta av de där ämnena, då de saknar naturvetenskaplig grund, men det är fortfarande bara tal om upplysning, inte hjärntvätt. Om någon i en lektion säger att solen är en stor glödlampa, så är det en karaktär som påstår det, och inget vi försöker säga till folk att "så här är det" eller att de måste tro på det på riktigt.