Astronomi 201

Stjärnbilder

Ni kan alla säkert minst en stjärnbild var, en del kan till och med fler än så. Stjärnbilderna har ofta sitt ursprung i den grekiska mytologin, så det är bara att slå upp legender ifrån de gamla grekerna för att förstå varför de ville bevara sina gamla figurer på himlavalvet. Astrologin kretsar kring tolv stjärnbilder som samlats på en vågig linje runt jordklotet - de flesta har namn efter olika djur. Samlingen kallas därför 'Djurkretsen' eller 'Zodiaken'.

Stjärnbilder är en sammansättning av två eller flera stjärnor i ett visst mönster, men de sitter bara ihop i ett mönster så som vi ser det här på Jorden. Ser man en stjärnbild tredimensionellt försvinner det. Stjärnorna ser ut att ligga bredvid varandra eftersom de ligger olika långt bort från Jorden och lyser olika starkt. Stjärnhopar, däremot, ligger i närheten av varandra, och kan därför också forma en stjärnbild.

Eftersom Jorden vrider på sig går även stjärnbilder upp och ner, precis som solen och månen. En del syns bäst på kvällen, andra före gryningen. En del ser man bara på vinterhalvåret, som Orion, andra bara på sommarhalvåret, som Pegasus.

Om man ser på himlen en mycket stjärnklar natt kan man se ett ljusare bälte sträcka sig över himlavalvets mörker. Bältet består av oräkneliga stjärnor och är en del av Vintergatans - vår galax, alltså - spiralarmar.

Lektionsförfattare: TraXy