Magiska Sporter och Hälsa 5GET

MSH-GET

Eleverna har under förmiddagen fått skriva ett teoretiskt prov där de svarar på en stor mängd frågor om saker de lärt sig på teorilektionerna. På eftermiddagen är det dags för det praktiska provet.

Alternativ 1

Eleven kallas in i ett rum där flera personer utövar ett markbunden sport som den specifika eleven visat talang i enligt lärarens anteckningar. Eleven får först muntligt analysera de olika idrottarnas teknik för examinatorn. Eleven ska helst prata på ganska mycket på egen hand, efter att ha fått veta vad uppgiften går ut på men vid behov kan examinatorn ställa frågor för att uppmuntra eleven.

Sen faller en av skådespelarna dramatiskt ihop medan de andra låtsas få panik. Examinatorn uppmanar eleven att gå igenom livräddningsprotokoll med en docka som lockats fram istället för den spelat medvetslösa personen. Dockan varken svarar på tilltal, reagerar på smärta, andas eller har en puls. Skådespelarna springer runt som yra höns, pratar förvirrat och är helt ohjälpsamma. Eleven får göra hjärt- och lungräddning och hjälpa personen så gott de kan. De förväntas också försöka tillkalla botare på valfritt sätt.

Alternativ 2

Eleven får ta sig igenom en fysiskt utmanande hinderbana med vikter fastspända vid underarmarna, midjan och låren. Banan är uppställd i Stora Salen och den genomförs av en handfull elever åt gången. Varje elev bedöms av varsin examinator.

Det första hindret är bommar att klättra över och krypa under.

Det andra är en stege att klättra uppför och en armgång att gå på tre meters höjd med ett magiskt skydd under. Om man ramlar gör det ont men ska inte orsaka skador och man förväntas gå tillbaka till stegen och försöka igen. När de kommer till slutet av armgången glider de på mage med huvudet först ner för en ruschbana ner i en framtrollad pool.

Personer med simsvårigheter kommer att få vikterna tillfälligt tyngdlösa i vattnet men det drar ner chanserna för ett bra betyg. De får simma tjugo meter, hämta upp en färgad sten från botten (poolen är fyra meter djup och botten är täckt av knytnävsstora stenar i pastellfärger) med båda händerna samtidigt innan de klättrar upp på kanten.

Sen springer de genom tung sand och uppför en trappa där de lägger ifrån sig stenen på en piedestal. De springer ner för en sluttande backe på andra sidan.

Vid botten av backen väntar ett rep. Eleven ska klättra så högt upp de kan på repet. Max är sju meter, där man kan kliva av på en liten avsats. Hinderbanan slutar antingen när eleven kliver av på avsatsen eller när eleven ger upp och antingen släpper taget och vägrar klättra upp igen eller ber examinatorn om hjälp att komma in. Om man ramlar ner dämpas fallet också här med magi. Det är möjligt att få en stukad eller till och med bruten fot om man har otur, den kommer i så fall att helas av examinatorn när provet är över. Detsamma gäller andra skador under provet, även om de flesta inte kommer att få mer än blåmärken. Om en elev skulle lyckas bli allvarligt skadad avbryts provet för omedelbar behandling.

Både hastighet och skicklighet bedöms.

HUR du ska göra:
a) Spela detta över IRC/MSN/ICQ med en lärare i ämnet. Bestäm en tid/plats att göra det på eller haffa dem när du ser dem. Om spelet inte sker med den ämnesansvariga, utan en av de andra lärarna i ämnet, så måste loggen ändå skickas till den ämnesansvariga för godkännande och rapportering.
b) Skriv ett långt rollspelsinlägg om det och PM:a direkt till den ämnesansvariga.

Skriv om hur det känns för din karaktär när han eller hon gör provet, och vad de tänker. Tycker personen att det är svårt, eller är det hur enkelt som helst? Tar det lång tid? Är personen nervös för att inte få det betyg han/hon strävar efter? Är det deras favoritämne, eller är det värsta ämnet de någonsin haft och de ska bli glada att äntligen bli av med det?

NÄR du ska göra: När du vill, men gärna så snart du kan! Ju snabbare du bestämmer dig för hur du vill göra uppgiften, ju snabbare kan du genomföra den och skicka in den, och ju snabbare blir det rättat och ju snabbare får karaktären betyget.

Kom ihåg:

Lycka till!

Lektionsförfattare: Embli