Mytologi 603

Cúchulainn

En av de mest kända legenderna från Irland är den om Cúchulainns liv och leverne. Cúchulainn var systerson till Ulsters kung Conchubar och han bad om att få bli en kämpe för honom. Men de andra kämparna hånade Cúchulainn och kastade sina spjut efter honom men Cúchulainn skyddade sig med sin sköld och drabbades sedan av sitt livs första bärsärkarraseri. Hans hår tycktes brinna och hans ena öga sköt ut medan det andra sköts inåt och hans ansikte klövs från öra till öra. De amdra kämparna jagades iväg och kungen bad Cúchulainn att bli kämpe för honom.

I kungens hov växte Cúchulainn upp och genomförde många bragder. Hans hår var brunt vid roten, rött i mitten och gyllengult i topparna och ansågs vara en ståtlig ung man. När kungen såg detta beslöt han sig för att det var dags för Cúchulainn att hitta en brud. Efter att ha letat själv efter en brud som kunde duga åt Cúchulainn men inte hittat någon så skickade han ut Cúchulainn själv som fann den vackra och älskliga Emer. Men Emers far tyckte inte att hans dotter skulle gifta sig med en simpel krigare om han inte var den bäste och den bäste kunde han endast bli om han gick i lära hos den skotska krigarkvinnan Scathach. Cúchulainn begav sig till skottland och gick i lära hos Scathach och lärde sig många krigstekniker som ingen annan på Irland kunde. Efter sin lärotid i skottland tog han en vagn och körde till Emers fars borg. Men Emers far Forgall, ville inte släppa in Cúchulainn. Men då tog Cúchulainn ett jätteskutt över muren i ett bärsärkarraseri och dödade Forgall och tog sedan Emer till hustru.

När kungen Ailill och drottningen Maeve av Connacht försökte stjäla Ulsters berömda tjur utbröt det ett krig, men en förbannelse som lagt sig över alla Ulsters krigare utom Cúchulainn gjorde att de inte kunde slåss. Cúchulainn bekämpade ensam alla Connachts arméer. En dag när Cúchulainn skulle ut på slagfältet igen så gav hans mor honom en bägare med vin men när Cúchulainn skulle dricka vinet hade det blivit blod. Tre gånger försökte hans mor att skölja ur den och fylla upp med nytt vin men samma sak hände hela tiden. Detta var tecknet på att Cúchulainn skulle dö i den kommande striden. Han red dit med druiden Cathbad och på vägen dit såg de en älva som satt vid en bäck och tvättade Cúculainns nedblodade kläder. Cúchulainn kämpade tappert på slagfältet men till slut övermannades han av Lugaid som borrade ett spjut genom Cúchulainn. Då band Cúchulainn fast sig vid en stor sten som stod mitt på slagfältet, fast besluten om att dö stående på sina egna fötter och kämpade till dess att en kråka slog sig ned på hans axel. Det sades att kråkan var dödsgudinnan Morrigan. Så slutade hjälten Cúchulainns liv.

Lektionsförfattare: Admanta