Naturmagi 601

Häxor i folktron och i historien

SKYDDAD TEXT 2001- © Sofia Meaden. Får användas i rollspelssyfte inom SH.

Ur läroboken: Häxor i folktron och i historien

Begreppet "häxa" stammar från Inkvisitionens tid. Även om häxorna då, som nutidens mugglarhäxor gärna hänvisar till, snarare var kristna än hedniska. De så kallade häxorna på den tiden sades flyga på kvastar till ett ställe som kallas Blåkulla. Detta var ett berg där de hade vilda orgier med djävulen och alla hans gelikar. De kunde även kidnappa barn och ta dessa med sig dit.

Det var på order av påven i Rom som alla kättare skulle avrättas, allt enligt den religiösa mugglarboken Bibelns Andra Mosebok 22:18: "En trollkvinna skall du inte låta leva". Det sägs att det i det hebreiska originalet ska stå "en giftmörderska skall du inte låta leva", men att det blev fel i översättningen till grekiska.

Inkvisitionen pågick mellan 1400-talet och 1700-talet och det exakta antalet avrättade kättare och så kallade häxor är mycket osäkert. Nio miljoner säger några, även om det är ytterst osannolikt att det var så många. Andra säger att det inte var fler än kanske 50 000, vilket kanske är att ta i i underkant, eftersom 30 000 var summan av de avrättade bara här i Storbritannien. En siffra som verkar mer trolig är 125 000 avrättade. Då inräknas bara de som faktiskt avrättades - ytterligare andra dog av missförhållandena i fängelsen och av tortyr.

Det var främst kvinnor som drabbades, även om många män också strök med i hetsjakten efter allt som avgick från den gängse normen i samhället. Gamla, utstötta, änkor och änkemän, "kloka gummor/gubbar" eller helt enkelt vem som helst.

Häxan i folktron var elak och ville alla ont, trots att hon ofta var den som botade de sjuka i byn. Det handlade egentligen inte om något annat än främlingsfientlighet i de gamla byarna: en ny familj kunde flytta till trakten, och de var man misstänksam mot. Om sedan någons ko går i sin medan den nya familjens ko mjölkar som aldrig förr är det lätt att skylla ifrån sig, och då blev ofta hustrun i den nyinflyttade familjen anklagad för att vara häxa. Dessutom var man mycket påhittig förr i tiden. Läser man mer om folktro märker man snart hur skrockfulla mugglarnas förfäder var och rädda för allt mystiskt, eftersom det var Djävulens verk. Det är ingen idé att ge fler exempel på vad folktrons häxa var i stånd att göra, för det mesta negativa som hände förr i tiden var häxans fel, enligt byborna. Kor vars mjölk sinar, ett älskande par vars kärlek tar slut, impotens... allt var trollkonans fel. Folktrons häxa fick bittert ångra sitt förbund med den Onde. Häxprocesserna gjorde sitt bästa för att få folket att producera en häxa de kunde statuera ett exempel med.

Man pratar om häxbränningarna och "the Burning Times" för att man brände häxor på bål, trots att den vanligaste avrättningsmetoden var att man halshögg eller hängde de anklagade innan de brändes. En del, som visade ånger, fick till och med begravas i vigd jord.

Lektionsförfattare: Traxy