Trolldryckslära 201

Svällningsbrygd

Ur läroboken:

Svällningsbrygd

FÅR UNDER INGA OMSTÄNDIGHETER INTAS ORALT!

Direkt vid kontakt börjar det valda föremålet att svälla. Hur mycket är beroende på hur mycket brygd som används och hur lång kontakten är. Långvarig kontakt med hud ska undvikas! Förvaras i en antisvällningsförtrollad glasflaska.

6 stycken blåsfiskögon
50g finmald dolomit
10g färskmalet ostronskal
1 msk potent gift från en korallorm
1 1/2 färska halvstora vårtiga röksvampar
1/4 hg färskjäst
2 cm eldsalamandersvans
2 dl färsk hippogriffmjölk

  1. Koka upp hippogriffmjölken i en tennkittel av standardstorlek. Smula sönder den färska jästen och rör ner i uppkoket under kraftig omröring. En sötaktig doft bör sprida sig ifrån brygden. Koka sakta under omröring i tre minuter.
  2. Häll ner hälften av den finmalda dolomiten och låt brygden koka sakta i tjugo minuter. Rör om vid behov.
  3. Koka upp gift från en korallorm vid sidan av i en mindre kittel i exakt en minut. Tillsätt finhackad eldsalamandersvans och rör om tjugosju gånger motsols. Tillsätt uppkoket i brygden. Efter tre omröringar medsols och fyra motsols ska brygden vara illgrön och dofta en aning av urin.
  4. Brygden ska nu koka upp snabbt och hårdkoka i fyra minuter. Brygden bör bli en aning trögare.
  5. Dela röksvamparna i större bitar innan de läggs ner i brygden tillsammans med blåsfiskögonen. Rör om brygden motsols i takt med 152 hjärtslag. Den illgröna färgen ska bli dovare och lukten ska neutraliseras.
  6. Rör ihop den resterande dolomiten med det färskmalda ostronskalet. Häll ut över brygden så att det ligger som ett fint puder och rör sedan ner det i brygden. Koka tills den blir en aning mer fast och mörkgrön och doftar milt av saltvatten. Den är nu färdig att administrera.

Fakta om Ingredienserna:

Dolomit är en mineral som innehåller kalcium och är ganska lättåtkomlig. Mineraler används främst till trollbrygder som ska användas för utvärtes bruk då en för hög halt i kroppen kan innebära förgiftning och andra biverkningar. Se sid 342 för en fullständig lista över alla mineraler som kan användas i trollbrygder. Nermald dolomit hjälper att skynda på svällningen som inträffar när brygden möter hudkontakt. Behöver inte vara nymalt utan det går att använda färdigmald dolomit.

Ostron är en typ av mollusk som lever i varma, salta och rena vatten. Ostron är en delikatess i vissa länder, exempelvis Frankrike men kan med fördel användas i diverse trolldrycker. Själva skalet är mjukt då det främst består av kalk. Det är bäst att använda stora ostronskal, uppemot 30 centimeter, som mals ner till den här brygden och det ska helst malas ner precis innan det tillsätts i brygden för maximal effekt.

Blåsfisken är en av de giftigaste djuren i världen och dess olika kroppsdelar ska behandlas med varsamhet. Om du tar i en blåsfisk och sedan slickar dig på fingrarna kan du få en giftig reaktion och om du råkar få i dig för mycket kan du dö. Därför ska man vara försiktig att inte få i sig en svällningsbrygd gjord på blåsfiskdelar. Dock kan vissa ingredienser och kokningssätt helt avlägsna giftet och användas även i drycker men då är det otroligt viktigt att tillagningsprocessen görs exakt. Doftar blåsfisken urinaktigt ska den inte användas då den blivit härsken.

Korallormen lever i olika delar av den Amerikanska kontinenten och har ett mycket karakteristiskt utseende med sitt mönster och starka färger. Teckningen har ofta växlande tvärband i svart, rött, och gult eller vitt eller andra typer av kombinationer. Det är också en av de giftigare ormarna i världen och ett bett av en sådan orm gör att lemmar sväller upp snabbt, vilket också är anledningen till att giftet används i just denna brygd. Genom att inte koka upp det behåller det sin gifthalt men vill man inte ha det lika potent är det bra att koka det innan man lägger i det i brygden. Det är en skygg orm som sällan visar sig vilket gör att giftet ibland kan vara svårt att få tag på eller dyrt.

Vårtig röksvamp känns igen på sina små vårtor som snabbt ramlar av vid beröring och den är även god att äta. De blir inte mer än ca 8 centimeter höga. Det är viktigt att det är unga svampar som fortfarande inte skiftat i färg till gröngult utan har sin klarvita nyans i just den här brygden.

Jäst är en svamp som används bland annat i bakning och den finns i två olika former, färskjäst som är lite seg men mjuk vid beröring och torrjästen som är som ett fast pulver. Det finns många olika typer av jäst dock, en del sjukdomar uppkommer på grund av jästsvampar. I just den här brygden används samma färskjäst som skulle användas i bakning men som reagerar starkt tillsammans med korallormens gift och blir helt oätbart.

Eldsalamandern är en liten ödla som bor i eldar och livnär sig på lågorna i elden. De kan överleva utanför en eld men bara under begränsad tid och så måste man dessutom mata den med peppar under tiden. Den är skinande vit men ser ibland blå eller röd ut beroende på utseendet på elden som den bor i. Salamanderblod används oftast i läkande och stärkande drycker medan exempelvis dess ögon har en milt hallucinogen effekt. Svansen används som stärkande medel i svällande brygder men även för att värmen från salamandern sist lämnar svansen. För att få en värmande effekt ifrån salamandern måste dess delar användas max två timmar efter avlägsnandet av den och se till att använda drakskinnshandskar annars lär du bränna dig.

Lektionsförfattare: Angfiel