Trollkonsthistoria 208

Trollstavar under medeltiden

Tid på året lektionen ges: Sen sommartermin

Instruktioner

-

Ur läroboken:

Under medeltiden började korta trollstavar av den modell vi har idag att bli lite vanligare och emot slutet slog det igenom.

Det var också då man började standardisera både träslag och kärnor något. Än idag finns det viss variation mellan olika länder och tillverkare, vilket syns mer eftersom det finns så få tillverkare jämfört med då. I stora delar av Europa och Asien var det drakhjärtesträng, enhörningshår och fågel fenixfjäder som var mest populärt, precis som idag. Det sägs att Merlins trollstav hade en fågel fenixfjäder som kärna. Den var emellertid av vandringsstavstyp.

Duellanter tenderade till att få trollstavar förstörda och fattiga tvingades köpa stavar av sämre kvalitet och behövde därför byta ett par gånger under sin livstid. Något som många har svårt att förstå idag är att rika medeltidsmagiker kunde införskaffa nya trollstavar med ett par års mellanrum när modet ändrades. I övrigt var trollstavarna nu tillräckligt bra för att inte tvinga fram byten. Merlin själv sägs ha haft samma trollstav hela livet, trots att han bland annat var duellant.

Lektionsförfattare: Embli