Trollkonsthistoria 408

Varulvar på medeltiden

Tid på året lektionen ges: Sen sommartermin

Instruktioner

-

Ur läroboken:

Det är ett faktum att personer som avslöjades, eller ibland bara misstänktes, vara varulvar dödades under medeltiden. Ministeriet hade inte officiellt tillåtit morden men försökte aldrig hindra dem. Det är också ett faktum att varulvar under samma tid drogs till varandra ute i vildmarken, var våldsamma hela månaden och ofta aktivt jagade människor under fullmånen. Orsak och verkan är något som senare historiker, forskare och filosofer har debatterat flitigt.

Varulvarna tenderade också att bita andra i betydligt högre grad än idag och risken att bli överfallen på vägar och i skogen var hög. Många nybitna dödades av sina egna familjer innan de genomgått sin första förvandling, vilket ofta mörkades efteråt. Man kan idag läsa släktkrönikor som hävdar att den ena eller andra familjemedlemmen plötsligt blev sjuk och dog bara timmar senare – ett fenomen som var sorgligt vanligt på den tiden men genast gör forskare misstänksamma om det inträffade precis efter fullmånen.

Några kända varulvar från den tiden är syskonen Alaois och Eadan som bets vid tio respektive sju års ålder och uppfostrades av en militant varulvsflock. Som tonåringar återvände de till byn där de växt upp, massakrerade sin familj och flera grannar och bet ytterligare fem personer. De överlevande byborna samlade ihop så mycket pengar de kunde uppbåda och anställde flera varulvsjägare att spåra upp dem. Under tiden attackerade syskonen flera andra byar i trakten och antalet offer uppgavs vara över hundra.

Året Alaois skulle fylla tjugoett dödades han av ett jaktlag men inte utan att ha tagit flera av jägarna med sig. Hans syster hittades aldrig. Det sista rapporterade vittnesmålet är från tre år efter Alaois död, då hon attackerade en grupp resande mugglare och dödade hälften av dem. Vart hon tog vägen efteråt är det ingen som vet.

I pjäsen Nordvind som utspelar sig tvåhundra år senare varnar huvudpersonens mor barnen att ”om ni inte är artiga och tackar för maten så kommer Eadan och tar er”. Om det var ett hot som föräldrar faktiskt använde vet man inte men många forskare anser det troligt.

Lektionsförfattare: Embli