SH om mobbning

SH har en nolltolerans mot mobbning. Känner du dig påhoppad, retad eller mobbad av en annan medlem, SÄG TILL! Spelledarrådet är till för att hjälpa dig i sådana situationer. Vill du inte vända dig till spelledarrådet direkt, berätta för en kompis på SH som kan säga till istället. På SH sitter vi inte tysta och låtsas som att det regnar!

Att växa upp kan vara svårt. Man kan råka ut för mobbing, misshandel, missbruk, sexuella övergrepp, ätstörningar … listan kan bli hur lång som helst. Om det händer så vill man ha någon att vända sig till, någon som lyssnar. Förutom alla underbara stöttande medlemmar på SH och hela Spelledarrådet som såklart lyssnar om ni vill prata av er eller känner att det är något ni inte klarar av själv, så finns det organisationer som man kan vända sig till. Du kan också vända dig till dessa om det är så att du själv, eller någon du känner som råkar illa ut men du vet inte hur du kan hjälpa till:

BRIS

Här finns det vuxna som har utbildning för att hantera alla olika sorters problem som just du kan ha. Du kan välja att maila (man får svar inom 7 dagar) eller ringa direkt dit och prata med dem (tel: 116 111). Du behöver inte säga ditt namn om du inte vill utan kan vara helt anonym om det känns bättre. Deras hemsida kan också ge hjälp och råd och du kan logga in och prata med andra som är i samma situation.
http://www.bris.se/

Jourhavande Kompis (Röda Korset)

Här sitter unga och svarar i telefon om det är så att du vill ha någon att prata med, någon som lyssnar (tel: 020-222444). De är inte utbildade men de kan hjälpa dig när du inte vet vem du ska vända dig till. De hjälper till med allt mellan himmel och jord, stora som små saker och du kan vara helt anonym när du ringer till dem.
https://www.rkuf.se/fa-hjalp/Jourhavande-kompis/

Barnombudsmannen

Här kan du läsa om hur du kan få hjälp och du kan också klicka in på Hallå! En löpsedel för barn och unga där du kan få hjälp och stöd, men främst läsa hur du ska söka hjälp. Här tar de också upp mycket som har med orättvisor i skolan att göra.
https://www.barnombudsmannen.se/

Rädda Barnen

Här kan man läsa om vad som görs inom Sverige och ute i världen för att hjälpa barnen i samhället. Du kan också läsa om vad diskriminering, mobbing, sexuella övergrepp och liknande är för något.
https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/barn-i-sverige/

IOGT

För den som har problem med alkohol och droger eller känner någon som har problem med detta. Du kan ringa till dem (tel: 020-808080) och få hjälp av utbildade vuxna som kan hjälpa till.
https://www.iogt.se/vad-vi-gor/social-verksamhet/medberoende-och-anhorigstod/

Vi hoppas att detta ska vara en hjälp på vägen för er som har det jobbigt. Ni kan också vända er till människor i er närhet, familjen, lärare, rektor, kuratorn på skolan, vännerna, sjuksystern och många fler. Det är oftast mycket lättare när man väl har tagit steget till hjälpen och det är verkligen inte bra att sitta och må dåligt i tystnad. Att skada sig själv eller andra är inte lösningen på några problem.